Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 12/02/22
zmieniono dnia: 12/02/22
Składniki
Gofry
- 2 jajka
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej Basia
- 100 g mąki tortowej extra Basia
- 70 g masło light KANKA, rozpuszczone i ostudzone
- 200 g mleko łaciate 0% tłuszczu
- 100 g wody
- 3 łyżki erytrytolu, można użyć cukru waniliowego
- 5 kropli aromat waniliowy
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy.
2. Jajka wbijamy do Thermomixa, dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, erytrytol i aromat (lub cukier waniliowy), mleko oraz masło (pamietaj że masło po roztopieniu musi być przestudzone, bo jeśli będzie gorące to jajka się zetną). Mieszamy wszystko na jednolitą masę czas 30 s./obroty 4. Otwieramy pokrywę. Masa powinna być dość gęsta. Mieszamy kopystką, zbieramy masę ze ścianek, dodajemy wodę i zamykamy. Jeszcze raz mieszamy czas 30 s./obroty 4.
3. W mocno rozgrzanej gofrownicy pieczemy gofry na chrupko. Powinny mieć ładny brązowy kolor i łatwo odchodzić od gofrownicy.
4. Studzimy gofry na kratce.
5. Podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków np. owoców, dżemu lub jogurtu naturalnego.
Gofry
Porady
Z mojej gofrownicy wyszło 6 gofrów. Ja nie natłuszczałam gofrownicy, ponieważ masło jest już dodane do ciasta i gofry po upieczeniu łatwo odchodziły od płyty. Przekładałam je od razu na kratkę.
Wyszły słodkie i chrupiące.
Używając składników podanych w przepisie (bez cukru waniliowego) 1 gofr ma:
Kaloryczność: 240 kcal
Białko: 7,7g
Tłuszcze: 9,5g
Węglowodany: 29g
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze