
Czas przygotowania
11min
Czas całkowity
11min
porcja/porcje/porcji
3
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 16/02/16
zmieniono dnia: 16/02/16
Składniki
budyń
- pół laski wanilii ziarenka
- 1,5 łyżeczki masła
- 600 g mleka
- 4-5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 60 g kaszy jaglanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę miksujemy 1min./obr.10
Zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wanilii i cukier i gotujemy 10min./100 stopni/ obr.2
Pod koniec gotowania dodajemy masło.
Porady
Można nie dodawać cukru lub dać go mniej i podać budyń z syropem malinowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Śniadanie
Podwieczorek
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez glutenu
Szybkie
Deser
Krem/mus
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zamieniłem cukier na miód i wyszło idealnie. Bardzo sprytny i zadziwiająco zdrowy deser.
Smaczny i szybki deser. U mnie tez bez cukru za to z bananem. Dziękuję za przepis
nie rozumiem tego przepisu
kasza ma być surowa czy ugotowana? Miksować surową kaszę? Jeśli ma być bez goryczki, to warto ją wcześniej uprażyć. 1,5 min/100stopni/obr1
Smaczny, tylko faktycznie ta goryczka okrutna. Czy jeśli wcześniej przepłuczę to też wyjdzie? czy przyklei się do naczynia i nie zmiksuje>
Smaczne,mój jednak wyszedł trochę gorzkawy,przpuszczam,że z powodu nie przepłukania kaszy
ale bardzo dobry przepis.
Bardzo dobre śniadanko, budyń polałam po wierzchu musem porzeczkowym własnej roboty, pycha
Ja w ogóle nie użyłam cukru. Raz dodałam banana, a innym razem dorzuciłam pare kostek czekolady. Bardzo dobry i syty. Idealny na zdrowe śniadanie
Cukier trzcinowy jest tak samo niezdrowy jak biały. Poponuję zastąpić ksylitolem lub erytrytolem albo kiedy lekko masa przestygnie (poniżej 40 stopni) dodać miód. Pychota
Super budyń, dzieci pochłonęły go w sekundę