thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Butter Chicken - Maślany Kurczak

  • 500 g pierś z kurczaka ze skrzydłem, bez skóry, pokrojona na kawałki
  • 1 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 łyżeczki chili, mielonego
  • 1 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki sól
  • 70 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych
  • 140 g woda
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbków czosnku
  • 100 g cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 papryczka chili świeża, pokrojona na kawałki
  • 55 g masła klarowanego
  • 400 g pomidorów, z puszki, lub przecieru
  • 70 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczki kozieradki

Opcjonalnie

  • 0,5 kalafiora, uparowanego
  • 200 g dynia, upieczona

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać kumin, chili, kolędrę i dusić 5min/120 °C/obr.1.
  2. Dodać kurkumę i 1 łyżeczkę przyprawy garam masala. Wymieszać 10 s/obr.4. Powstaałą marynatę przełożyć do miski, dodać piersi z kurczaka, sok z limonki, oliwę i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić.
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy i rozdrobnić 15 s/obr. 10. Dodać 100 g wody i wymieszać 5s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić.
  4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć imbir i czosnek i rozdrobnić 10s/obr. 10. Składniki zgarnąć na dno i dodać 40 g wody. Rozdrobnić 10s/obr. 8. Z powstałej pasty odłożyć 1 łyżkę i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić.
  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać cebulę i papryczkę chili świeżą. Rozdrobnić 5s/obr. 6. Dodać masło i dusić 5 min/120 °C/obr.1.
  6. Dodać pomidory i gotować 5 min/100 °C/obr. 3.
  7. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, śmietanę i 1 łyżeczkę soli. Gotować 2 min/100 °C/obr. 2.
  8. Dodać zamarynowane piersi z kurczaka i wcześniej przygotowane orzechy. Gotować 20min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie"
  9. Podawać z ryżem

Porady

Do sosu można dodać warzywa. Np. uparowany kalafior lub upieczoną dynię.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Butter Chicken - Maślany Kurczak

Wydrukuj:

Komentarze