- TM 31
Składniki
- mąka żytnia razowa
- woda niechlorowana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Produkcja tego zakwasu trwa 4 dni. Czwartego można upiec na nim chleb.
(Hamelman radzi przedłużyć ten proces o kolejne 3 dni - 6 dnia ostatnie karmienie, a 7-go pieczenie. Ja jednak postanowiłam upiec chleb na tym młodym zakwasie już 4 dnia. Nie użyłam drożdży).
Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze.
W dniach 3, 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12-godzinnych. Dla ułatwienia przyjęłam godzinę 8:00 jako początek produkcji.
Mam nadzieję, że opisana przeze mnie metoda wyjaśni wiele wątpliwości.
Życzę powodzenia!
Dzień 1
godzina: 8:00
200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)
200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)
Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.
Powstanie bardzo gęsta pasta.
Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.
Dzień 2
24 h póżniej, godz. 8:00:
100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3:
24 h później, godz: 8:00:
100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3:
12 godzin później, godz. 20:00
100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 4:
Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
Dnia 5
zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dziękuję za przepis
Dziękuje za przepis mąż się ucieszy z chlebka
Dziękuję za przepis. czas na chlebek
Podaję mój przepis na zakwas chlebowy do chleba żytniego.
Chleb piekę z 1 kg mąki żytniej grubości przemiału 720. Daje to 2 formy keksowe.
Zakwas: 4-5 łyzek mąki żytniej wymieszac z taką samą ilością ciepłej, ale nie gorącej wody.
Każdego dnia ( raz na dobę ) przez 4 następne dni dokarmiam zakwas 1 łyżką maki i 1 łyżką ciepłej wody. Piątego dnia piekę chleb.
Na następny chleb. przed dodaniem przypraw, odkładam kawałek ciasta, jako zaczyn dla nowego zakwasu.
Pozdrawiam
Basia408
nie widzę aby przy produkcji zakwasu był używany thermomix - dlaczego więc taka nazwa? ja też robie sama zakwas , podobnie jak w przepisie wyżej ale nie biorę części zakwasu tylko do zaczętego w dniu 1 dokładam mąki i ciepłej wody - czyli dokarmiam go. gdy już mam dostateczną ilość zakwasu ( po ok.5 dniach) piekę chleb. część zakwasu zostawiam i praktycznie zaczynam go znowu codziennie dokarmiać. akurat będzie gotowy jak skończy mi się chleb. jeśli nie chcę piec następnego chleba to przechowuje zakwas w lodówce. ciasto na chleb wyrabiam w thermomixie. tyle mojego doświadczenia. też nie wiem czy część zakwasu wg Mahalii sie wyrzuca? nie widzę takiej potrzeby. ale to jest moje zdanie. mam nadzieję, że Mahalia napisze co robi z pozostałym zakwasem. pozdrawiam
pusia
Witam. Też mi się kołacze pytanie co robimy z resztą mikstury czy po wymieszaniu składników dodajemy to co zostało?
też robię zakwas, ale nie dla pułku wojska
dokarmiam raz na dobę przez 4 dni
łyżką mąki i łyżką ciepłej wody
co cztery dni piekę chleb żytni, bez dodatków pszennych
Basia408
Witam a co z resztą tego zaczynu bo każdego dnia zabiera sie tylko po 100 gr z tego co sie robiło dnia poprzedniego nie bardzo rozumiem prosze o odpis
Are you sure to delete this comment ?