Składniki
zakwas pszenny
- 70 g zakwasu żytniego (5-dniowego), -najlepiej starszego, mocniejszego
- 210 g mąki pszennej, (zmielone ziarno pszenicy)
- 210 g letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do zakwasu dodać 70 g mąki i 70 g letniej wody, dobrze wymieszać i odstawić na 5 godzin w ciepłe miejsce (25-28*C)
2. Po tym czasie dodać 70g mąki pszennej i 70g letniej wody, wymieszać i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
3. Jeszcze raz dodać 70g mąki pszennej i 70g letniej wody, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny w temp pokojowej (ok.20*C)
4. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy do wyrabiania ciasta. Do wypieku chleba pszennego użyjemy 380g zakwasu a pozostałą część należy włożyć do lodówki i wykorzystać przy następnym pieczeniu. Polecam chleb wg przepisu //www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-na-pszennym-zakwasie/447099
zakwasu
Porady
Żeby te drożdże zawarte w zakwasie mogły się rozwijać, trzeba go raz na tydzień dokarmić 1 łyżką mąki i 1 łyżką letniej wody. Jeżeli pieczemy chleb regularnie, to dokarmiamy go w dzień pieczenia 3 razy wg wskazówki podanej przy zakwasie żytnim, tylko zwiększamy ilość mąki i wody do 70g //www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Agnieszko, to tak przykładowo, nie musisz stać ze stoperem w ręku i budzić się w środku nocy Albo doda wcześniej albo rano... Po kilku razach sama wyczujesz jak jest lepiej
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu czy można robic to co ty podałaś co kilka godzin to raz dziennie?bo kurcze jak wypadnie o północy to nie wstanę
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Elu dziękuję za przepis na zakwas pszenny jutro będą bułeczki na zakwasie
Are you sure to delete this comment ?