Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
7
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 16/04/17
zmieniono dnia: 16/04/17
Składniki
zaczyn
- 30 g świeżych drożdży (pokruszone)
- 5 łyżek letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 g cukru
ciasto właściwe
- 550 g mąki pszennej
- 150 g letniego mleka
- 100 g letniej wody
- 30g Miękkiego masła
- jajko
- łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotowujemy zaczyn mieszając w miseczce* wszystkie jego składniki, a następnie odstawiając go pod przykryciem na 15 minut, żeby uaktywnić drożdże (zaczyn powinien zwiększyć w tym czasie swoją objętość).
- Do naczynia wlewamy mleko i wodę, a następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn. Całość wyrabiamy 3min/"Ciasto" , a następnie przekładamy ciasto na stolnicę, zagniatamy w kulkę i wkładamy do miski wysmarowanej cienko tłuszczem. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce** na 45min (ciasto powinno znacząc urosnąć).
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną cienko mąką i dzielimy na 7-8 części - każda część będzie potrzebna do przygotowania jednego zajączka (tj. jednej bułki).
- Z każdej części wydzielamy dwa elementy: jedną dużą część (4/5 całości) i jedną małą (1/4 całości). Z dużej części formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - to będzie nasz tułów. Małą kulkę dzielimy ponownie - tym razem na 2/3 i 1/3. Z większej części ponownie formujemy kulkę i doczepiamy do tułowia - to będzie głowa. Z mniejszej kulki odrywamy dwa małe kawałki (jeden wielkości ziarnka grochu, drugi trochę większy) - mniejszy doczepiamy jako nosek, większy z tyłu jako ogon. Z pozostałej części formujemy dwa ruloniki, które spłaszczamy i doczepiamy jako uszy. Można dodatkowo uszy docisnąć wzdłuż wykałaczką tworząc wgłębienia. Wykałaczką również robimy wgłębienie na pyszczek i - ewentualnie - wąsy. Oczy robimy z dwóch ziarenek czarnego pieprzu.
- Króliczki odstawiamy jeszcze na 15 min (musi być między nimi odległość, bo jeszcze urosną), a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (góra-dół) i pieczemy 25min.
Porady
*można to zrobić w TM (3min/37st/obr.2)
** ja owijam miskę kocem lub wstawiam ją do piekarnika, który wcześniej rozgrzałam do 40st i wyłączyłam, pozostawiając chylone drzwiczki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Śniadanie
Łatwe
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Przepis dla dzieci
Przepis dla dużej rodziny
Dodatek
Wielkanoc
Bułka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?