Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Składniki
WIEJSKI BOCHEN CHLEBA
- 500 g wody
- 40-60 g drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 220 g mąki żytniej
- 50 g oleju
- 50 g octu balsamicznego
- 2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, włożyć drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr.2
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 4 min/"Ciasto" .
3. Zostawić ciasto na około 0,5 godz. w zakmniętej "Blokada naczynia miksującego" . Jak ciasto podniesie miarkę wyrabiać 30s/"Ciasto" .
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C góra/dół (termoobieg 180°C).
5. Wysmarować tłuszczem 2 średnie keksówki i przełożyć podzielone ciasto. Ciasto lekko ugnieść i wygładzić wierzch wilgotną dłonią. Ostrym nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta, aby zapobiec pęknięciu chleba.
6. Piec przez 50-55 minut.
7. Po upieczeniu szybko posmarować chleb pędzelkiem moczonym w wodze, alby się błyszczał. Odstawić na kratce do wystygnięcia.
WIEJSKI BOCHEN CHLEBA
Porady
Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos gdy się w niego postuka.
Można dodać garść ziaren w całości (czarnuszka, słonecznik, siemię lniane, itp.).
Jeśli ziarna zmielimy na pył to wtedy o tyle gr. zmniejszyć ilość mąki pszennej.
Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.
W oryginale jest 60g drożdży, ale wyrasta na 40g .
Porcja wchodzi w dwie keksówki: 11x30 i 10x23.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Rewelacyjny!