Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 30/04/17
zmieniono dnia: 30/04/17
Składniki
Wariant Chlebek bananowy
- 4 małe banany
- 70 gramów brązowego cukru
- 2 jajka
- 75 gramów Miękkiego masła
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 170 gramów mąki pszennej
- 1 szczypty soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 garść rodzynek
- 2 garście orzechów włoskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Chlebek bananowy jest bardzo prosty do zrobienia. Wszystkie składniki oprócz rodzynek oraz orzechów należy włożyć do naczynia miksującego. Thermomix nastawiamy na 3 minuty poz. 4. Następnie wsypujemy rodzynki i orzechy (wsypuję je dlatego na końcu, ponieważ lubię potem w tym chlebku całe rodzynki i orzechy).
Miksujemy 10 sekund poz. 2. Wylewamy ciasto do brytfanki, którą wcześnie wysmarować należy masłem i posypać bułką tartą. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Czas piecznie 55-60 minut 180 stopni. Patyczek wsadzony do ciasta przed wyjęciem powinien być suchutki. Ciasto będzie ciemne. Co mnie trochę zdziwiło, ale jest bardzo samczne. Nie zaglądam przez cały czas pieczenia do piekarnika. Pierwszy raz zaglądałam i niestety mi nie wyszło... Za drugim razem poszło dużo lepiej i zniknęło dużo szybciej... zjedzone przez moje dzieci....
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?