Czas przygotowania
15h 0min
Czas całkowity
16h 0min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 08/11/20
zmieniono dnia: 13/01/21
Składniki
TEODOR - ŁATWY CHLEB NA Zakwasie (2 bochenki)
Ciasto
- 100 g zakwas, Żytni
- 500 g mąka żytnia, Typ 720
- 500 g mąka pszenna chlebowa, Typ 750
- 700 g woda, Temp. Pokojowa
- 20 g sól
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 500g mąki żytniej, 500g wody oraz 100g zakwasu. 3min/"Ciasto"
Pozostawic w naczyniu miksującym w ciepłym miejscu na ok 10-12h (NP. NA NOC)
2.Dodac 500g mąki pszennej chlebowej, 200g wody, 20g soli.
4 min/"Ciasto" przez otwór w pokrywie włożyć kopystkę i mieszać w trakcie wyrabiania ciasta.
3. Ciasto przełożyć mokrymi rękoma z do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1h lub pozostawić w naczyniu miksującym na 1h w ciepłym miejscu.
4. Ciasto przełożyć do 2-3(w zależności od wielkości) foremek posmarowanych olejem, foremki wypełnić ciastem do połowy wysokości. Wygładzić z góry zwilżoną dłonią.
5.Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok 40st na 1h(powinno urosnąć prawie do krawędzi foremki)
6.Rozpocząć pieczenie. Zwiększyć temperaturę z 40 do 250st i piec 20minut(do zrumienienia) , następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec jeszcze 40minut.
7.upieczony chleb wyjąć od razu z foremk i ostudzić na kratce.
Porady
Przed rozpoczęciem pieczenia zwilżyć chleb woda spryskiwaczem. Przed rozkrojenirm poczekać do całkowitego wystudzenia chleba.
Po zakończeniu fermentacji z 1 etapu przed dodaniem mąki pszennej, wody i soli, można odebrać 100g zakwasu do słoika i wstawić do lodówki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wygląda pysznie. Wypróbuję i mam nadzieję, że konsystencja ciasta będzie tak przyjemna jak Twoja subway surfers
Bardzo dobry przepis. Użyłem dwóch keksówek.
Właśnie wypróbowałam ten przepis. Chlebek przepyszny polecam.
Are you sure to delete this comment ?