thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
15 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 28/03/13
zmieniono dnia: 28/01/14

Składniki

Ciasto chlebowe

  • 1 szynka, gotowana, wędzona
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g prażonej cebulki, gotowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

  2. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

  3. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

  4. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

Porady

Jeśli ktoś nie lubi prażonej cebulki, można pominąć ten składnik tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szynka w chlebie z prażoną cebulką

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: