Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Szybki i zdrowy chlebek z mąki orkiszowej typ1850
- 500 g MĄKA ORKISZOWA, Typ 1850
- 40 g drożdży świeżych
- 300 g gorącej wody
- 25 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli, drobnej
- 1 szczypty cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wszystkie składniki wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" wyrabiamy 2min/. 2. Ciasto wyjąć z na podsypaną mąką stolnicę, uformować wałeczek z ciasta lub dwa mniejsze na bagietki czy kulki na bułki.
3. Ostrym nożem ponacinać ciasto. (Nie jest to konieczne). 4. Ciasto przełożyć do foremki i spryskać wodą. 5. Ciasto pozostawić 10-15 min do wyrośnięcia. 6. Wstawić do nagrzanego 190°C piekarnika(góra dół) na 25min.
Porady
Chlebek idealny dla cukrzyków i insulinoopornych. Można dodać zioła.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ja piekę ten chlebek z mąki orkiszowej tortowej i mieszam z żytnią . Wychodzi super
Jutro go zrobię -
Właśnie zajadam, jeszcze ciepłe......pycha.
Are you sure to delete this comment ?