- TM 31
Składniki
ciasto chlebowe
- 500 g aktywnego zakwasu(dokarmionego),800 g mąki pszennej typ 650,750 ml letniej przegotowanej wody,1 i 1/2 łyżki soli,dowolne ziarna opcjonalnie,2łyzki miodu
dodatki
- 100g otrębów pszennych,50g kminku,mak i płatki owsiane opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia w którym jest zaczyn dodać pozostałe składniki w kolejnosci(wodę dolewać stopniowo to wszystko zalezy od konsystencji ciasta nie moze byc za rzadkie ja dodałam 710g całość wyrobić 5min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" odczekać 20min i znowu wyrobić 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" Gotowe ciasto przelewam do foremek wyłozonych papierem,odczekać aż wyrośnie w ciepłym miejscu,moje wyrastały ok 50min jak już wyszły poza foremkę,włożyłam do pieca nagrzanego do 230st na blaszce wlewam odrobinę wody na podstawkę na której sa chlebki lepsze parowanie
przed wlożeniem spryskuję chlebek wodą skórka dzięki temu jest chrupiąca,jeden bochenek pięknie pęknął górę posypałam jeden makiem drugi opłatkami owsianymi,po włożeniu zmniejszam temperaturę na 200st góra i dół i piekę 45min,po 25 min zmniejszam na 190st jeśli widzę ze góra już jest przypieczona ustawiam na grzałka dół.Po upieczeniu trzymam ok 15min w piekarniku wyjmuje i studzę na kratce
zakwas wyjąc z lodówki i dokarmic,jeśli mamy go przynajmniej połowe w słoiku to dokarmić raz jeśli mało to na dwa razy w odstępie 4godz.
Jeśli jest dużo zakwasu to raz dodaję 200g mąki żytniej i 200g wody letniej przegotowanej mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
zostawiam zaczyn na noć w naczyniu"Blokada naczynia miksującego" przez noc pięknie będzie pracował,rano zrobić ciasto chlebowe
Gotowy zakwas (aktywny)będzie bąbelkował i zwiększy objętość i bedzie pachniał kwaskiem.
ciasto chlebowe robione na dwa razy
Porady
jeśli chodzi o mąki mozna uzyć mieszanki np. 400 g mąki pszennej 650 i 400 g mąki orkiszowej
inspiracja po modyfikacji //gotuj.skutecznie.tv/2011/10/fenomenalnie-prosty-chleb-na-zakwasie/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?