- TM 5
Składniki
Ciasto
- 360 gramów wody
- 400 gramów mąki pszennej 450
- 200 gramów mąki pszennej 650
- 50 gramów oleju
- 1 płaskie łyżki soli
- 1 łyżek cukru
- 30 gramów drożdży świeżych
Dodatkowo
- 1 jajko
- 3 łyżki maku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 1min/37 st.C./obr 2
2. Dodajemy mąki, olej oraz sól. Wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy krótko i wałkujemy w okrąg. Dzielimy na 4 części jak pizzę.
5. Każdy trójkąt zawijamy w rogala. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
6. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
7. Rogale wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Porady
Jeżeli ktoś nie lubi smaku jajka na pieczywie, można posmarować rogale wodą i wtedy posypać makiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne, wyszło 8 rogali. Dałam 400g mąki orkiszowej 630 i 200g mąki pszennej zwykłej. Polecam wszystkim co uwielbiają rogale jak my. Bardzo dziękuję za tak super przepis
Pychotka! Zrobiłam z mąki wrocławskiej i tortowej bo takie miałam. Super! Ogromne 4 rogale wychodzą.
Are you sure to delete this comment ?