Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Pyszny chleb Mamy Gosi
- 25 g drożdży
- 15 g cukru
- 1/2 litra wody
- 500 g mąki krupczatki
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g słonecznika
- 1/2 opakowania otrębów owsianych, Chodzi o 1/2 szklanki, mogą też być otręby pszenne
- 2 łyżki Sezamu białego lub czarnego
- 10 g pestek dyni
- 10 g soli, 10 g to 0,75 łyżki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia wrzucić pokruszone drożdże, cukier i wodę: 2min/37st./"Obroty wsteczne" 1.
2. Dodać mąkę, otręby, siemie lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni oraz sól (czyli resztę składników), wyrobić 3min/"Ciasto" .
3. Ciasto przełożyć do miski, postawić w cieplym miejscu przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na 30 min.
4. Przełożyć do natłuszczonej formy, zostawić na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni grzanie góra- dół (bez termoobiegu).
5. Piec 50-60 min.
6. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmując chleba z formy natychmiast pędzelkiem posmarować go wodą. Wyjąć z formy. Pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Pyszny chleb Mamy Gosi
Porady
Mąkę krupczatkę można zastąpić mąką pszenną- ale zalecam jednak krupczatkę.
Ważne jest, żeby chleb piekł się w 220 stopniach w grzaniu góra-dół. Dzięki temu utworzy się chrupka podpieczona skórka.
Chleb zjada się do ostatniej kromki. Długo zachowuje świeżość. Jest pyszny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wysmienity chleb!! oczywiscie jak ktos juz wczesniej wspomniał mozna dodac wiecej ziare w zaleznosci od upodoban. No i ciutke wiecej soli
Chlebek bardzo smacznyDzisiaj piekę go znowu.
Chlebek jest przepyszny. Mąż twierdzi, że jest najlepszy ze wszystkich, które piekłam. Od dłuższego czasu gości na naszym stole codziennie.
Pyszny!!
Hmmm...z suchymi drożdżami nie próbowałam dlatego nie mam pojęcia jak chleb na nich wyrośnie.
Chlebek przepyszny,super smak.Polecam
Rewelacyjny
Wyjdzie tak samo dobry z suchymi drożdżami? Jeśli tak, postępować tak samo jak ze zwykłymi czy trzeba zmodyfikoać przepis?
Piekę w 35 centymetrowej keksówce (podłużnej formie na chleb- zwał jak zwał). Chleb ładnie wyrasta. W trakcie pieczenia ciasto nie "kipi" z keksówki co mi się z niektórymi chlebami zdarzało.
Chlebek przepyszny, polecam
Are you sure to delete this comment ?