- TM 5
Składniki
ciasto
- 250 g ciepłej wody
- 150 g mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 40 g oleju lub oliwy
- 650 g mąki pszennej, (typ 450 lub 500)
- 1 łyżeczki soli
- 1 płaskich łyżeczek cukru
- 1 jajko, (lub tylko białko)
- 40 g pestek dyni, (10g odłożyć do posypania)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać pestki dyni, rozdrobnić 5s/obr.5.
2.Dodać wodę, mleko, drożdże, olej, mąkę, sól i cukier, wyrobić 2,5min/"Ciasto" .
3.Ciasto przełożyć na stolnicę, formować bułki i układać na formie, pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia.
4.Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni.
5.Włożyć formę z bułkami do zimnego piekarnika i piec 25-30 min. w temperaturze 200 stopni.
Sposób przygotowania:
Porady
Jeśli ciasto zbyt się klei, posmarować dłonie olejem, dużo łatwiej uformować wtedy bułeczki.Pestki dyni można zastąpić słonecznikiem,sezamem bądź innymi ziarnami.Bułeczki wychodzą naprawdę miękkutkie, a zarazem chrupiące.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja !!!
Robiłam już kilka razy więc przepis udany.
Moje ulubione bułki. Piekę je najczęściej i kombinuję z posypką. Dzisiaj posypane były makiem i sezamem i są równie pyszne ;]
Przepyszne i szybkie bułeczki. Dodaję słonecznik i dynię, są rewelacyjne. Moja rada, żeby bułki nie pękały muszą odgarować tzn. odstać i dobrze wyrosnąć przed włożeniem do piekarnika.W przeciwnym razie popękają pod wpływem wysokiej tempreatury pieczenia. Zagościły u mnie na stałe
Dzisiaj piekłam drugi raz i wyszły super robię z pestkami słonecznika i dyni naprawdę rewelacja i mega szybkie 😊
wspaniałe, robiłam od razu z podwójnej porcji...Posypane słonecznikiem i dynią.Zniknęły bardzo szybko i na pewno będą gościły cześciej na moim stole
coś pysznego... u nas przyjęło się, że są co niedzielę na śniadanie...
Ja równiez jestem zachwycona ,po dwóch dniach wciąz były mięciutkie!!!! Rewelacja!
Wspaniałe, mięciutkie bułeczki polecam gorąco
próbowałam w tej proporcji, wyszły świetnie! jednak pozostałam przy dyni pycha!
Are you sure to delete this comment ?