Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
Ciasto drożdżowo kruche
- 500 gramów mąki pszennej
- 200 g masła
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
farsz
- 600 g ziemniaków
- 450 g kaszy gryczanej
- 350 g twarogu
- 1 porcje kwaśnej śmietany, szklanka
- 5 jaj
- 150 g masła lub smalcu
- 1 łyżka suszonej mięty
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki piperzu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Do "Blokada naczynia miksującego" wlać 1000g wody, włożyć koszyczek. Do koszycka wsypać 450g kaszy, nałozyć pokrywkę, a na nią [rzystawkę varoma. Do varomy ułozyc 600g obranych, umytych, pokrojonych na kawałki ziemniaków. Gotować 30min/varoma/obrt 4. (górna część kaszy moze sie nie ugotowac z uwagi na jej ilość, nnie martwimy się tym)
2)Na plaskim talerzu stawiamy przystawke od varomy. Ziemniaki traktujemy tłuczkiem do ziemniakó, dodajemy kaszę i twaróg oraz resztę składników. Wszystko razem mieszamy za pomocą kopystki lub czystych rąk. wychodzi tego sporo. Odstawiamy - Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy śmietanę, drozdzę i cukier. 20sek/obrt 4 (do połączenia składników). Dodajemy mąkę, masło, sól.
Mieszamy 30sek/obrt6 pomagając"Mieszanie" . Nastepnie 2min/"Ciasto" pomagając"Mieszanie" .ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3 częsci. Wiekszą cześć rozprowadzamy na blaszcze (standardowa) wykłądając brzegi, dajemy farsz i druga część rozwałkowanego ciasta.
Mnie to ciasto nigdy nie chce sie idealnie wałkować dlatego górę wyklejam, a po upieczeniu odwracam spodem do góry
Pieczemy 180 stopni przez 1h20min
farsz
ciasto
Porady
jemy na ciepło, na zimno, samo,z sosem, kefirem jak kto chce
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze