thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 21/01/16
zmieniono dnia: 27/01/16

Składniki

ciasto

  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej lub kminku
  • 20 g drożdży
  • 360-380 g wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki orkiszowej typ 630

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie skłądniki z wyjątkiem soli gruboziarnistej i kminku. Wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" powstanie bardzo miękkie ciasto. Przełożyć do dużego naczynia, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 40 min).

    2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temepratury 230°C.

    3 Kopystką wygarnąć ciasto na oprószoną stolnicę. Dobrze zmoczyć ręce, podzielić ciasto na 5 równych części. Rozciągnąć każdą część tak, by powstał długi wałek, a następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem, piec w piekarniku w temperaturze 230°C przez ok 20-25 min. Ostudzić przed podaniem.

Porady

Można przygotować z serem, warzywami, ziarnami lub innymi dodatkami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paluchy orkiszowe

Wydrukuj:

Komentarze