- TM 31
Składniki
ciasto
- 3 łyżeczki soli
- 700 g mąki pszennej
- 150 g siemia lnianego
- 80 g płatków owsianych
- 700 g letniej wody
- 70 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy mąke, sol, siemie i płatki mieszamy 20 s"Mieszanie" . Przesypujemy do innego naczynia.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy wodę, pokruszone drożdze oraz cukier i mieszamy 30 s obr.3. Przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto na chlebuś zostawiamy w misce na 20 min. przykrytej folią aluminiową. Po tym czasie przekładamy do formy 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Foremke przykrywamy folią i odstawiamy na jakieś 10 min w tym czasie nagrzać piekarnik na 200 stopni.
3. Chleb pieczemy w 200 stopniach przez godzinę lecz 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy go z formy.
Porady
Chleb kroimy po wystygnięciu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Hanna Gręda - przepisu nie robiłam ale już troszkę chlebków piekłam i sądzę, że 700g mąki i wody - chlebek wyjdzie i pieknie urośnie - bo im rzadszy chleb tym większy rośnie. Do formy możesz włożyć papier do pieczenia - wtedy łatwiej będzie wyciągnąć chlebek i po 45 minutach - nie będzie zakalca, te 15 minut dto po to, żeby skórka się przypiekła. A czy musi być 70g drożdzy - sądzę, że nie - ale to już poytanie do autkorki - przeważnie 50g drożdzy na takiej wielkości chlebek to max, ale ... kto wie
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Wytłumacz jak wyjmujesz gorący chleb z formy?Czy się z nim nic nie dzieje nie opada ,nie ma w środku zakalca.I jeszcze jedno pytanie czy ciasto jest bardzo rzadkie ,bo 700g mąki i 700g wody?Nawet jeśli tam są płatki .Czy musi być aż 70g drożdży ?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?