thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 3 łyżeczki soli
  • 700 g mąki pszennej
  • 150 g siemia lnianego
  • 80 g płatków owsianych
  • 700 g letniej wody
  • 70 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy mąke, sol, siemie i płatki mieszamy 20 sMieszanie"Mieszanie" . Przesypujemy do innego naczynia.

  2. 2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy wodę, pokruszone drożdze oraz cukier i mieszamy 30 s obr.3. Przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto na chlebuś zostawiamy w misce na 20 min. przykrytej folią aluminiową. Po tym czasie przekładamy do formy 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Foremke przykrywamy folią i odstawiamy na jakieś 10 min w tym czasie nagrzać piekarnik na 200 stopni.

     

  3. 3. Chleb pieczemy w 200 stopniach przez godzinę lecz 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy go z formy.

Porady

Chleb kroimy po wystygnięciu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Moj chlebuś

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 11, 2015 at 19:30

    Hanna Gręda - przepisu nie robiłam ale już troszkę chlebków piekłam i sądzę, że 700g mąki i wody - chlebek wyjdzie i pieknie urośnie - bo im rzadszy chleb tym większy rośnie. Do formy możesz włożyć papier do pieczenia - wtedy łatwiej będzie wyciągnąć chlebek i po 45 minutach - nie będzie zakalca, te 15 minut dto po to, żeby skórka się przypiekła. A czy musi być 70g drożdzy - sądzę, że nie - ale to już poytanie do autkorki - przeważnie 50g drożdzy na takiej wielkości chlebek to max, ale ... kto wie tmrc_emoticons.)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

  • lutego 17, 2015 at 13:28

    tmrc_emoticons.;) Wytłumacz jak wyjmujesz gorący chleb z formy?Czy się z nim nic nie dzieje nie opada ,nie ma w środku zakalca.I jeszcze jedno pytanie czy ciasto jest bardzo rzadkie ,bo 700g mąki i 700g wody?Nawet jeśli tam są płatki .Czy musi być aż 70g drożdży ? tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

Are you sure to delete this comment ?