thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

dodatkowo

  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania

składniki na nadzienie

  • 100 g rodzynek lub żurawiny
  • 500 g mleka
  • 2 budynie waniliowe

składniki na ciasto

  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 100 g margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    budyniu
  1. 1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem.

    2. Ugotować budynie w 500 g mleka (lub zrobić je w thermomixie z podwójnej porcji składników, ale dając jedna porcję mleka).

    3. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać 15s/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.1

    4. Budyń ostudzić.

     

     

  2. bułeczek
  3. 1. Na ciasto wyłożyć przestudzony budyń (nie może być gorący, bo sie rozleje, ani za zimny, bo będzie twardy i ciężko go bedzie rozprowadzic po cieście).

    2. Ciasto ciasno zwijać od dłuższego brzegu, jak roladę.

    3. Kroić ostrym nożem z ząbkami maczanym w mące na centymetrowe plasterki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    4. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.

    5. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor (ok. 15-30 min. w zależnosci od piekarnika).

  4. ciasta
  5. 1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i stopić ją 3-4 min/90°, następnie przełożyc do innego naczynia, wystudzić.

    2. Do  naczynia miksujacego wlać mleko, dodać drożdze, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 2min/ 37°/obr.1.

    3. Dodać resztę składników (nie zapominając o margarynie), wymieszać 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    4. Ciasto wyłożuć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt, o grubości ok 0,5 cm.

     

     

     

     

     

Porady

Bułeczki udają się też z mąki bezglutenowej.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: