- TM 31
Składniki
dodatkowo
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania
składniki na nadzienie
- 100 g rodzynek lub żurawiny
- 500 g mleka
- 2 budynie waniliowe
składniki na ciasto
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 120 g mleka
- 40 g drożdży
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki
- 100 g margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem.
2. Ugotować budynie w 500 g mleka (lub zrobić je w thermomixie z podwójnej porcji składników, ale dając jedna porcję mleka).
3. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać 15s/"Brak obrotów wstecznych" /obr.1
4. Budyń ostudzić.
1. Na ciasto wyłożyć przestudzony budyń (nie może być gorący, bo sie rozleje, ani za zimny, bo będzie twardy i ciężko go bedzie rozprowadzic po cieście).
2. Ciasto ciasno zwijać od dłuższego brzegu, jak roladę.
3. Kroić ostrym nożem z ząbkami maczanym w mące na centymetrowe plasterki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
5. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor (ok. 15-30 min. w zależnosci od piekarnika).
1. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i stopić ją 3-4 min/90°, następnie przełożyc do innego naczynia, wystudzić.
2. Do naczynia miksujacego wlać mleko, dodać drożdze, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 2min/ 37°/obr.1.
3. Dodać resztę składników (nie zapominając o margarynie), wymieszać 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
4. Ciasto wyłożuć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt, o grubości ok 0,5 cm.
budyniu
bułeczek
ciasta
Porady
Bułeczki udają się też z mąki bezglutenowej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto wyszło zbyt klejące, nie jestem zadowolona. Trzeba dać albo malutkie jajka albo mniej, albo więcej mąki.
wspaniały przepis, rewelacyjne
Pyszne, dodałam mrożone wiśnie
Musza byc pycha
Pyszne ! Ja zrobilam z budyniem czekoladowym bo taki mialam i bez rodzynek a i tak sa pyszne
Pycha! zrobiłam pół na pół z mąki pszennej i orkiszowej a do budyniu dodałam trochę twarogu - pychotka
Cieszę się z smakują. Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam te drożdżówki super wyrosły,w smaku bomba..z resztek ciasta zrobiłam roladę
Dziś napewno wypróbuje bo moje dzieci uwielbiają wszystko to co z budyniem mam nadzieje że mi wyjdą takie ładne jak Tobie
moje ślimaczki wyszły smakowicie. z serkiem mascarpone z rodzynkami. Posypane cukrem.. Zagoszczą na naszym stole z pewnością. Dziękuje za przepis...[[wysiwyg_imageupload:2268:]]
Are you sure to delete this comment ?