Składniki
ciasto
- 150 g ziaren pszenicy
- 150 g wody letniej
- 200 g mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 20 g miodu
- 350 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- 100 g siemia lnianego
- 150 g żurawiny suszonej
- 20 g oleju
- 1 płaskiej łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do suchego naczynia miksującego wsypać ziarno pszenicy, zemleć 1 min/obr.10, przełożyć do innego naczynia, odstawić
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, mleko, drożdże oraz miód, podgrzać 2 min/37stop./obr.1
3. Dodać zmieloną pszenicę oraz pozostałe składniki w/g podanej kolejności, wyrobić 3 min/"Ciasto"
4. Ciasto przełożyć do miski, przyksyć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto podwoi swoją objętość)
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej formy (ok. 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posmarować jajkiem i odstawić na ok. 20 min.
6. Chlebek piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stop. ok.30 min. po tym przykryć wierzch chlebka papierem do pieczenie i piec jeszcze kolejne 10 min.
Porady
Chlebek kroimy i podajemy po ostudzeniu . Moi domownicy uwielbiają z pastą z awokadojajeczną.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek bardzo samczny (ja daje mniej żurawiny).
Chlebek fajny bardzo