Składniki
3 chleby
- 750 g mąki pszennej
- 250 g ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej
- 3 szklanki pszennych otrąb
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżka ziaren czarnuszki
- 1 łyżka ziaren kminku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 garści orzechów laskowych
- 2 garści orzechów włoskich
- 50 g świeżych drożdży
- 1 litr i 1 szklanka ciepłej wody
- 1 rozkłocone jajko
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- tarta bułka do wysypania formek
- po 0,5 łyżki siemienia, kminku i czarnuszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Ziarna orkiszu zmielić 1 min/Obr. 10
2. Orzechy zmielić 6sek/Obr. 4
3. Drożdże zalać szklanką ciepłej wody i ustawić 2min30 sek/37°C/Obr. 1
4. Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać.
5. Wlać drożdże i pozostałą wodę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
6. Podzielić na porcje po około 500g i wyrabiać 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" , ewentualnie podsypać trochę mąką gdy ciasto będzie za rzadkie.
7. Wyrobione części ciast przełożyć do miski i połączyć w jedno.
8. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
9. Przygotować 3 średniej wielkości blaszki (25-30 cm), posmarować je tłuszczem i wysypać tartą bułką.
10. Przełożyć ciasto do blaszek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
11. W szklance wymieszać po pół łyżki siemienia lnianego, kminku i czarnuszki.
12. Chleby posmarować rozkłóconym jajkiem lub wodą i posypać wymieszanymi ziołami.
13. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180°C) na godzinę.
14. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze pół godziny.
Porady
Chleb jest bardzo aromatyczny, długo zachowuje świeżość, no i jest zdrowy ... (duża ilość błonnika)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Gabrysiu, próbowałam poprawić przepis kilkakrotnie i nic W podglądzie widziałam dobrą kolejność jeżeli chodzi o składniki, a jak zapisałam to ciągle było tak samo. Jedyne co mi się udało poprawić (za Twoją sugestią ) to dodatkowe składniki (ziarna, tłuszcz i bułka tarta do foremek). Dzięki za cenne uwagi - ten chlebek robiłam po raz pierwszy i tak na wariata... Ale wyszedł pyszny. Pachniało w całym domu
Kasiu, ciekawy przepis i fajny , bo 3 chlebki wystarczają na dłużej. Gdybyś tylko poukładała składniki w kolejności ich dodawania to ułatwiłoby to wykonanie. Poza tym, czy te ziarna do posypania wierzchu to są dodatkowo?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?