Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Jeden chleb

  • 350 gramów mąki żytniej
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 10 gramów soli
  • 20 gramów oliwy albo oleju
  • 350 gramów wody
  • 50 gramów nasion słonecznika
  • 50 gramów nasion dyni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Drożdze wymieszać z letnią wodą i oliwą, mąki połączyć, dodać sól. Wszystko razem do pojemnika mieszającego. wymieszać: 1 minuta / obroty 7. Natępnie ustawić 2 minuty / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" w trakcie wyrabiania  dodać nasiona słonecznika i dyni. Wyjąć ciasto.

     

  2. Ciasto zagnieść, ukszałtować w kulkę, włożyć do miski obtoczyć odrobiną oliwy. Miskę nakryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut.

  3. Po wyrośnięciu wyjąć na blat, krótko wyrobić. uformować chleb. W koszyczku chlebowym rozłożyć ściereczkę, posypać delikatnie mąką, wyłożyć uformowany chlebek, przykryć i odstawić na ok 30 minut. rozgrzac piekarnik do 180 stopni. na blasze położyć papier do pieczenia, posypać odrobina mąki. Wyłożyć chleb na papier, posmarować delikatnie wodą, włożyć do piekarnika, piec minut. po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia. owinąć ręcznikem lub ściereczką kuchenna. Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-pszenny

Wydrukuj:

Komentarze