thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4min
Czas całkowity
1h 4min
porcja/porcje/porcji
1200 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 40 g drożdży
  • 500 g wody
  • 220 g mąki żytniej
  • 1 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 450 g mąki pszennej razowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Thermomixa wlać 500g wody, dodać 40g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru. Podgrzać czas 2 min/37 stopni/obroty 2.

  2. Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, łyżkę oleju i wyrobić czas 2 min/Zablokowany/Interwał.

  3. Ciasto przełożyć do inego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. a następnie przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia ( około 37 x 12 x 7 cm lub okrągłej około 20cm. Na wierzch można dodać ziarna słonecznika posmarowane roztrzepanym na gładko jajkiem.


    Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 do 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

Porady

Choć przepis nie jest moim autorskim ( zmodyfikowałem ilość wody na większą - ładnie wyrasta poza formę tworząc przyjemny dla oka kształt ), zamieszczam go z tego względu że bardzo mi spasował wypiek i serdecznie go polecam innym.

Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytni razowy

Wydrukuj:

Komentarze