thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
35 plaster/plastry/plastrów
Poziom
--

Składniki

  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczek cukru
  • 500 gramów wody
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów otrębów pszennych
  • 50 gramów pestek słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni (w sumie)
  • 30 gramów siemienia lnianego
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksujacego włożyć drożdze i cukier, wlac wodę, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr.1.

    2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/Closed lid / dough mode.

    3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej np.płatkami owsianymi podłużnej foremki o długości ok. 35 cm, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

    4. Piec ok. 40 min.

Porady

Otręby pszenne można zastąpić otrębami owsianymi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB Z OTRĘBAMI

Wydrukuj:

Komentarze