- TM 31
Składniki
- 40 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczek cukru
- 500 gramów wody
- 500 gramów mąki pszennej
- 80 gramów otrębów pszennych
- 50 gramów pestek słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni (w sumie)
- 30 gramów siemienia lnianego
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksujacego włożyć drożdze i cukier, wlac wodę, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr.1.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/ / .
3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej np.płatkami owsianymi podłużnej foremki o długości ok. 35 cm, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
4. Piec ok. 40 min.
Porady
Otręby pszenne można zastąpić otrębami owsianymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pierwszy mój chlebek i wyśmienity 🤩👌👌👌
polecam
Może być
Musiałem dodać więcej mąki, gdyż ciasto było nie za bardzo gęste. Dodałem też troche płatków owsianych. Piekłem ok 50 minut. Świerzy z masełkiem rewelacja. "Wyprodukowałem'" w TM5
Chlebek jest rewelacyjny!
Zrobiłam dwa razy, za każdym razem porażka: chleb po prostu się rozpadał. Może ktoś wie, co robię nie tak?
Zrobiłam pycha....
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Przepis świetny - tylko szkoda, że zdjęcie moje (swoje mieszkanie jeszcze rozpoznaję .... - zdjęcie z września http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/09/chleb-z-otrebami.html)
Proszę o usunięcie zdjęcia i najlepiej zrobienie swojego - kradzież nie jest miłą sprawą
Świetny przepis. Chlebek pachnący i długo świeży. Zmieszałam różne mąki (pszenna, orkiszowanią i żytnią) w sumie na 500g, podzieliłam na dwa mniejsze bochenki do jednego dałam żurawinkę i rodzynki, i blaszkę posypałam sezamem. Wyszedł niesamowity. Drugi klasyczny. Polecam
Chleb bardzo dobry. Do składników dodaję jeszcze 20 gr sezamu
Chlebek super troszkę go zmodifikowałam , dodałam 1 łyżkę zakwasu i 100 g mąki żytniej ( 400g przennej + 100g żytniej) rósł w termomixsie 30 min. potem w blaszce jak w przepisie .RODZINKA BYŁA ZACHWYCONA