thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb turecki

  • 3 łyżki kawy zbożowej (np. ,,Inki")
  • 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 300 g ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wyrobić 2 min./Ciasto"Ciasto" .

    2. Przełożyć do wąskiej blaszki (keksówki lub podłużnego prodiża). Można pozostawic do wyrośnięcia w temp. ok. 70*C.

    3. Piec ok. 40 min. w temp. 180-200*C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb turecki

Wydrukuj:

Komentarze