thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 100 g zakwas żytni
  • 200 g mąka żytnia typ 720
  • 600 g mąka pszenna typ 550
  • 15 g soli morskiej
  • 70 g pomidorów suszonych w zalewie
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zaczyn
  1. Do wyskiego dzbanka lub słoika wlać 100g zakwasu żytniego (przepis na przepisowni podany wcześniej) i wsypać mąkę żytnią , dolać ciepłej wody tyle by konsystencja po wymieszaniu była jak gęstej śmietany.

    Zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia.

  2. Białe ciasto chlebowe

    do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 120g letniej wody i połowę porcji soli, całość wyrabiamy

    2minuty/Ciasto"Ciasto"

    wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.

  3. Ciasto chlebowe czerwone

    do kielicha wlewamy 200g zaczynu i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy 90g letniej wody, 20g zalewy z pomidorów i połowę porcji soli,pomidory i oliwki oraz zioła i całość wyrabiamy

    2minuty/Ciasto"Ciasto"

    wyrobione ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą by nie wyschło.

  4. Po około 3 godzinach rozwałkowujemy na kwadrat osobno każde ciasto, na spód stolnicy posypanej mąką kładziemy kwadrat białego ciasta a następnie przykrywamy kwadratem czerwonego ciasta, pamiętając by czerwony był około 1cm. mniejszy z każdej strony .

    Oba ciasta zwijamy jak roladę tworząc bochenek i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1,5godziny.

     

    Nagrzewamy piekarnik do 250*C.

    Gdy piekarnik jest już nagrzany nacinamy chleb żyletką (np.w kratę) i wkładamy na rozgrzaną blachę do piekarnika.

    Dobrze jest wcześniej piekarnik spryskać sprayem z zimną wodą by powstała delikatna para .

    Po włożeniu chleba temp.zmniejszamy do 200*C i pieczemy 30 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb Tomiego 2w1 Na Zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?