Składniki
- 50 g drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 330 g wody
- 1 łyżka cukru
- 10 g soli
- 150 g mąki żytniej
- 50 g pestka słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego dajemy drożdże, cukier, 50 g mąki pszennej i 70 g wody. Mieszamy 1,30 min/37st./obr.1,5.
Doadajemy resztę składników (pamiętaj, że daje się 300 g mąki i 210 wody, resztę daliśmy w poprzednim kroku). Mieszamy 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Po tym czasie przekładamy do formy. Ja zazwyczaj czekam około 15 minut na wyrośnięcie i wsadzam chleb do zimnego piekarnika. Piekę około 25 minut, ale tu weźmy pod uwagę możliwości piekarnika
Smacznego
Porady
Chleb jest bardzo smaczny również z większą ilością mąki żytniej, lub jakąs inną mąką pełnoziarnistą Trzeba pamiętać jednak o zachowaniu proporcji przy zmianach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie ma temperatury peczenia, suma wody się nie zgadza 210 + 70 =280, a w przepisie 330 g
Co to znaczy, ze należy zachować proporcje przy zmianach? Jeżeli zastapię część mąki pszennej żytnią to czy musze coś zmieniac w innych składnikach? Waga składników nie zmieni się. Dziekuję za odpowiedź.
chlebek bardzo dobry , polecam " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">Dzięki za przepis
Beti
Super przepis, bardzo dobry chlebus,nic nie zmieniałam wyszedł ideał. Będę go często piec.Dziękuję za przepis
Chlebuś jest wyśmienity Bardzo proszę o więcej takich super przepisów. Ja na tyle go urozmaiciłam go, że prażę słonecznik na suchej teflonowej patelni, a potem dodaję go do chlebka, jest wówczas jeszcze bardziej aromatyczny. Polecam i tak wypróbować
Ja mam piekarnik bez mozliwosci ustawiania temperatury Stąd to niedopatrzenie Producent deklaruje, że grzeje on na 200 st. Kiedyś czytałam, że chleba nie powinno się piec na takiej temperaturze, wiec mozna probowac 180, albo nie przejmowac sie i piec na 200
Witaj ! Pieczemy 25 minut w ilu stopniach ?
wiesia 55
Are you sure to delete this comment ?