Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb pszenny
- 400 g woda
- 7 g suchych drożdży
- 500 g mąka pszenna chlebowa
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę dodać drożdże
2) Włączyć na 1min/37st/obr 3
3) Dodać mąkę, cukier, sól
4) Wyrobić 3,5 min/"Ciasto"
5) Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką, pozostawic 1 godz do wyrośnięcia
6) Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
7) Piekarnik nagrzać do 200st
Przemieszać ciasto i przełożyć do foremki. Pozostawić pod przykryciem 15 min
9) Piec 1 godz w temperaturze 200st
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszny, u mnie 1/3 maki orkiszowej, a reszta to tortowa i 1,5 łyżeczki soli
Zaryzykowalam zrobiłam pierwsza. Super przepis tylko 3 łyżeczki soli to zdecydowanie za dużo. Ciasto bardzo rzadkie, ale po upieczeniu chleb wilgotny w srodku i pięknie wyrośnięty. Szczerze polecam!!!