thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb pszenno-razowy

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 45 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli, drobnej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 4,5 łyżki oleju
  • 375 g woda, Temp pokojowa

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb pszenno-żytni
  1. W naczyniuBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić wszyatkie składniki,3min interwałCiasto"Ciasto" .Przełożyć mokrą rękę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Chleb uformować i lekko naciąć.
    Piec 15 minut w 150°C
    Następnie 25 w 230°C
    Sprawdzac czy się zbytnio nie przypieka.

Porady

Druga mąkę dodajemy wg uznania

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy