Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
1350 g
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 50 g siemie lniane, słonecznik lub pestki dyni, pełne lub zmielone
  • 50 g kasza jaglana, zmielona na mączkę
  • 250 g mąka żytnia pełnoziarnista
  • 250 g mąka pszenna chlebowa
  • 400 g woda letnia
  • 1 łyżeczki cukru
  • 5 g drożdże świeże
  • 300 g zaczyn żytni
  • 15 g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zaczyn żytni
  1. Zaczyn przygotowuję z odłożonego zaczynu z poprzedniej porcji do pieczenia chleba ( "stary" zaczyn przechowuję w lodówce ). Nowy zaczyn przygotowuję w ilości około 1000g pół na pół woda z mąką żytnia, jest to porcja na trzy chleby i odłozenie części zaczynu do pieczenia.

    Do TM dodać 450g wody, 450g mąki żytniej oraz odłożony "stary" zaczyn. Ustawić czas mieszania 6min Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" . Zaczyn wyłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin.

  2. pieczenie
  3. Piekarnik ustawić na 180C,

    włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec około 60 min.

  4. ciasto na chleb
  5. Do TM wlać wodę, dodać zaczyn i cukier ( można dodać drożdże ale to nie jest konieczne ). TM ustawić na 3min/37C/obr3.

    Dodać pozostałe składniki i ustawić TM 9min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    Wyłożyć ciasto do prostokątnej foremki i pozostawić do wyrośnięcia.

Porady

wyrabiając ciasto można zastąpić mąkę żytnią pełnożiarnistą mąką pszenną pełnoziarnistą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

chleb pełnoziarnisty

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy