Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 19/12/20
zmieniono dnia: 20/12/20
Składniki
Ciasto
- 330 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
- 330 g wody, letniej
- 50 g słonecznika łuskanego
- 50 g otrębów pszennych
- 50 g siemienia lnianego
- 25 g drożdży świeżych
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczek soli
dodatki
- 1 żółtko
- 1 łyżki mleka
- 1 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżki siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać letnią wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby pszenne, siemię lniane, sól, wyrobić 2,5 minuty/Interwał (ikona pszenicy). Ciasto zostawić na 20 minut w Thermomixie. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, 20 sekund/Interwał (ikona pszenicy). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika, otrębami pszennymi i siemieniem lnianym. Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://kuchennybalagan.pl/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze