Czas przygotowania
18h 40min
Czas całkowity
19h 20min
porcja/porcje/porcji
24
plaster/plastry/plastrów
Poziom
Średni
Składniki
chleb orkoszowo owsiany na zakwasie
- 150 gramy mąki żytniej, typu 720
- 150 gramy wody, źródlanej lub przegotowanej
- 2 łyżki Zakwasu
- 300 gramy mąki orkiszowej
- 100 gramy mąki owsianej
- 300 gramy wody, źródlanej lub przegotowanej
- 15 gramy soli
- masło do posmarowania blaszki
- 10 kostki lodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój odważyć do niego mąkę żytnią, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1. Przelać do słoja z mąką, dodać zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz., w razie potrzeby po 6 godz. przemieszać zawartość słoja łyżką. Osuszyć naczynie miksujące. - Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 3.
Dodać 300 g mąki orkiszowej, 100g mąki owsianej, 300 g zaczynu i sól, wyrobić 5 min/"Ciasto" . W tym czasie formę keksową (dł. 30 cm) posmarować dokładnie masłem, odstawić. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 2 godz.
Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, lekko oprószyć mąką orkiszową. Formę z ciastem włożyć do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na około 3godziny lub do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. W piekarniku rówież rozgrzać dużą blaszkę.
Wyrośnięte ciasto naciąć w kilku miejscach za pomocą długiego, ostrego noża. Na dno piekarnika włożyć nagrzaną blaszkę, wrzucić na nią koski lodu (patrz wskazówka) i natychmiast włożyć formę z chlebem na środkową szynę.
Piec 45-50 min (220°C).
Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony . Studzić na kratce.
Dokarmianie zakwasu (zaczyn)
Porady
Zamiast kostek lodu można wlać szklankę zimnej wody. Ja dodatkowo spryskuje ścianki piekarnika wodą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?