- TM 31
Składniki
- 400 g ziaren orkiszu
- 100 g mąki gryczanej
- 25 g drożdży,świeżych
- 400 g wody
- 1,5 płaskich łyżeczek soli
- 1 łyżeczki płynnego miodu
- 50 g ziaren słonecznika
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
- 5-10 g nasion kminku, w zależności od tego czy lubi się kmin
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać orkisz, zemleć 1min/obr.10, przełożyc do innego naczynia
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć drożdże, wlać wodę oraz miód, podgrzać 2min/37C/obr.1
3. Dodać zmielony orkisz, mąkę gryczaną oraz reszte składników wyrabiać 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
4. Przełożyć do miski, przykryć ściereczka na ok 10min.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C
6. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej otrębami owsianymi keksówki. Wierz zmoczyc lekko mokrą ręką i posypać ziarnami słonecznika
7. Piec ok 30minut. Sprawdzic patyczkiem.
8. Wyjąć z blachy, ostudzić.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
glutenowy czy bezglutenowy, nie ma różnicy chleb rewelacja!!!!!
orkisz nie jest bezglutenowy
Chlebuś bardzo dobry i przede wszystkim bezglutenowy... polecam