thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
2 osoba/osoby
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 25 g drożdży, świeżych
  • 1 szczypty cukru
  • 15 g soli
  • 500 g mąki psz, 650
  • 75 g mąki żyt, 720
  • 300 litra wody letniej, ml

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb na żurek
  1. Dodać składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min, obr. poz. Interwał Ciasto"Ciasto"

    Przełożyć do innego naczynia do wyrośnięcia na około godziny.

    Ciasto podzielić na dwie części, z każdej odciąć kawałeczek na uchwyt to pokrywki chleba. Wyrobić rękoma 2 bochenki, zrobić otwór w każdym i włożyć uchwyt (kulka ze stożkiem).

    Spryskać wodą, pozostawić do wyrośnięcia.

    Piec w temp. 220 st. 10 min, zmniejszyć temp. do 190 st. i piec około 30 minut.

    Mozna wrzucić do piekarnika 2 kostki lodu.

Porady

Odciąć delikatnie ostrym nożem pokrywkę w ciepłym chlebku, wydrążyć, ale nie za dużo. Ugnieść pozostały miąż do ścianek bochenka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na żurek

Wydrukuj:

Komentarze