- TM 31
Składniki
- 750 mąki chlebowej, żytniej typ 720
- 250 mąki, pszenno - razowej typ 1850 Graham
- 30 g drożdży, + 100 ml wody letniej + 1 łyżeczka cukru + 1 łyż mąki ( zacier)
- 400 ml zakwasu przygotowanego wcześniej z mąki razowej
- 1-2 łyżeczek soli
- 300 ml wody
- siemie lniane (ziarenka)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać ręcznie w misce następnie podzielić na 2 części
włożyć do urządzenia miksującego 1 część na 5 min poz obr"Ciasto"
następnie wyjąć i włożyć drugą część ciasta, postąpić tak samo
obie części złączyć razem na stolnicy podsypanej mąką i ziarenkami lnu
wyrobić ręką tak długo aż wszystkie ziarenka wejdą w ciasto, naciąć ciasto w 3 miejscach ostrym nożem
odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam od razu w garnek rzymski) na ok 3-5 godz. ponieważ ciasto na zakwasie dłużej rośnie,wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam temp na 230 st,
od osiągnięcia temp - 10 min
następnie zmniejszamy temp na 200 st i znowu 10 min
następnie 180 st i piekę 30-40 min w razie gdyby skórka nam sie zbyt mocno spiekła nakrywam folią alumin. Chleb długo się przechowuje.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
The wine selection is baekjeong nyc impressive. Our server helped us pick the perfect pairing.
droga Alicjo, wlaśnie zajrzałam do tego bloga o chlebie. jest wspaniały! dopiero zaczęłam czytać i wiem, że będę korzystać z przepisów tam zamieszczonych. dziękuję
pusia
pusia
Droga Pusiu,
polecam do poczytania nastepjący tekst na moim ulubionym blogu whiteplate.blogspot.com:
http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/o-chlebie-od-pocztku.html
znajdziesz tu informacje, jak zrobic zakwas i przepis na chleb na zakwasie dla początkujących, a także duuuuużo ciekawych przepisów na wypieki, gdzie TM31 na pewno będzie pomocny!
Pozdrawiam
Pusiu ja tez dopiero sie uczę i nie mam jeszcze ulubionego przepisu na chleb, co pieke to inny ale i tak bardzo mi one smakuja wole sobie upiec bo mam na cały tydzien i wiesz ze skórka jest cały czas chrupiąca? Moim celem jest tylko chleb na zakwasie i maślance z dodatkami.Dojde do perfekcji po iluś razach.
Garnek oczywiscie mocze a pieke w nim tez tak lekko na chybił trafił, przy otwartej pokrywie ale czasem przykrywam folią jak szybciej spiecze sie góra ,zakwas zrobiłam z ziarna żyta.
Kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, zmieliłam w Thermomixie, wymieszałam z letnia woda i odstawiłam w ciepłe miejsce i codziennie powtarzałam czynność. Jednorazowo robiłam go z 50 g mąki aż do uzyskania ok 400-5oo g. Potem jak zużyłam n.p ok 450 to te 50 zostawiam w lodówce aż do następnego razu.3 dni przed pieczeniem wyciągam z lodówki i znowu dodaje mąki z woda ale oczywiście juz po 100-150 g żeby nie czekać tak długo.Podstawy zakwasu już są wiec idzie szybciej.Od czegoś trzeba zacząć, wiec nie zniechęcaj się.Wiesz jak fajnie jest kiedy przychodzą znajomi a ty chwalisz się własnej roboty chlebem? Bułeczki mam już opanowane i tez zawsze robię nimi dobre wrażenie
przepis wygląda na ciekawy ale trzeba mieć już jakąś wiedzę na temat pieczenia chleba. jak zrobić zakwas itp. ile chleba wychodzi z tej porcji? jeden czy dwa bochenki. pieczesz w garnku rzymskim, czy trzeba go wcześniej namoczyć w wodzie? a może wkładasz do suchego naczynia i chyba bez pokrywy. chciałabym sama piec chleb ale zniechęca mnie ten długotrwały proces. wszędzie czytam, że chleb należy przechowywać w lnianej ściereczce. worek foliowy zabroniony! poproszę o komentarze na ten temat
pusia