thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 750 mąki chlebowej, żytniej typ 720
  • 250 mąki, pszenno - razowej typ 1850 Graham
  • 30 g drożdży, + 100 ml wody letniej + 1 łyżeczka cukru + 1 łyż mąki ( zacier)
  • 400 ml zakwasu przygotowanego wcześniej z mąki razowej
  • 1-2 łyżeczek soli
  • 300 ml wody
  • siemie lniane (ziarenka)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie w misce następnie podzielić na 2 części

    włożyć do urządzenia miksującego  1 część na 5 min poz obrCiasto"Ciasto"

    następnie wyjąć i włożyć drugą część ciasta, postąpić tak samo

    obie części złączyć razem na stolnicy podsypanej mąką i ziarenkami lnu

    wyrobić ręką tak długo aż wszystkie ziarenka wejdą w ciasto, naciąć ciasto w 3 miejscach ostrym nożem

    odstawić do wyrośnięcia (ja wkładam od razu w garnek rzymski) na ok 3-5 godz. ponieważ ciasto na zakwasie dłużej rośnie,wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam temp na 230 st,

    od osiągnięcia temp   - 10 min 

    następnie zmniejszamy temp na 200 st i znowu 10 min

    następnie 180 st i piekę 30-40 min w razie gdyby skórka nam sie zbyt mocno spiekła nakrywam folią alumin. Chleb długo się przechowuje.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 15, 2024 at 09:37

    The wine selection is baekjeong nyc impressive. Our server helped us pick the perfect pairing.

  • stycznia 18, 2011 at 15:03

    droga Alicjo, wlaśnie zajrzałam do tego bloga o chlebie. jest wspaniały! dopiero zaczęłam czytać i wiem, że będę korzystać z przepisów tam zamieszczonych. dziękuję

    pusia

    pusia

  • stycznia 18, 2011 at 12:26

    pusia

    przepis wygląda na ciekawy ale trzeba mieć już jakąś wiedzę na temat pieczenia chleba. jak zrobić zakwas itp. ile chleba wychodzi z tej porcji? jeden czy dwa bochenki. pieczesz w garnku rzymskim, czy trzeba go wcześniej namoczyć w wodzie? a może wkładasz do suchego naczynia i chyba bez pokrywy. chciałabym sama piec chleb ale zniechęca mnie ten długotrwały proces. wszędzie czytam, że chleb należy przechowywać w lnianej ściereczce. worek foliowy zabroniony! poproszę o komentarze na ten tematParty

     

    Droga Pusiu,

    polecam do poczytania nastepjący tekst na moim ulubionym blogu whiteplate.blogspot.com:

    http://whiteplate.blogspot.com/2008/02/o-chlebie-od-pocztku.html

    znajdziesz tu informacje, jak zrobic zakwas i przepis na chleb na zakwasie dla początkujących, a także duuuuużo ciekawych przepisów na wypieki, gdzie TM31 na pewno będzie pomocny!

     

    Pozdrawiam Big Smile

  • stycznia 18, 2011 at 12:15

    Pusiu ja tez dopiero sie uczę i nie mam jeszcze ulubionego przepisu na chleb, co pieke to inny ale i tak bardzo mi one smakuja wole sobie upiec bo mam na cały tydzien i wiesz ze skórka jest cały czas chrupiąca? Moim celem jest tylko chleb na zakwasie i maślance z dodatkami.Dojde do perfekcji po iluś razach.

    Garnek oczywiscie mocze a pieke w nim tez tak lekko na chybił trafił, przy otwartej pokrywie ale czasem przykrywam folią jak szybciej spiecze sie góra ,zakwas zrobiłam z ziarna żyta.

    Kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością,  zmieliłam w Thermomixie, wymieszałam z letnia woda i odstawiłam w ciepłe miejsce i codziennie powtarzałam czynność. Jednorazowo robiłam go z 50 g mąki aż do uzyskania ok 400-5oo g. Potem jak zużyłam n.p ok 450 to te 50 zostawiam w lodówce aż do następnego razu.3 dni przed pieczeniem wyciągam z lodówki i znowu dodaje mąki z woda ale oczywiście juz po 100-150 g żeby nie czekać tak długo.Podstawy zakwasu już są wiec idzie szybciej.Od czegoś trzeba zacząć, wiec nie zniechęcaj się.Wiesz jak fajnie jest kiedy przychodzą znajomi a ty chwalisz się własnej roboty chlebem? Bułeczki mam już opanowane i tez zawsze robię nimi dobre wrażenie 

  • stycznia 17, 2011 at 15:36

    przepis wygląda na ciekawy ale trzeba mieć już jakąś wiedzę na temat pieczenia chleba. jak zrobić zakwas itp. ile chleba wychodzi z tej porcji? jeden czy dwa bochenki. pieczesz w garnku rzymskim, czy trzeba go wcześniej namoczyć w wodzie? a może wkładasz do suchego naczynia i chyba bez pokrywy. chciałabym sama piec chleb ale zniechęca mnie ten długotrwały proces. wszędzie czytam, że chleb należy przechowywać w lnianej ściereczce. worek foliowy zabroniony! poproszę o komentarze na ten tematParty

    pusia