Czas przygotowania
4min
Czas całkowity
1h 24min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 30/03/12
zmieniono dnia: 02/04/12
Składniki
Chlebek
- 240 g zakwasu chlebowego
- 280 g mąki żytniej
- 280 g mąki chlebowej, czyli pszennej 750 lub innej
- 5 g drożdży świeżych, lub suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1 MT żurawiny, suszonej, lub innych ziaren
- 270 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki włożyć do "Blokada naczynia miksującego" , wyrabiać ciasto 3 min"Ciasto"
2. Przełożyć do natłuszczonej miski, poczekać aż wyrośnie ok 1,5h, przekładamy do formy, czekamy aż podrośnie
3.Piec początkowo 30 min w 120 stopniach, zwiekszyć do 180 piec ok 50 min
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zakwas zytni: 2/3 szklanki zrodlanej wody (w kazdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej 1 szklanka maki zytniej 1/8 lyzeczki suchych drozdzyWszystko wymieszac i zostawic na 24 godziny. Nastepnego dnia dodac: 1/2 szklanki maki zytniej 1/3 szklanki cieplej wody zrodlanej Bardzo dobrze wymieszac, przykryc i zostawic na nastepne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyc, dodac te sama ilosc wody i maki, dobrze wymieszac i zostawic na okolo 8 godzin.Zakwas powinien podwoic swoja objetosc. Teraz mozna go przechowywac w lodowce - przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej, uzywac 1 szklanke na bochenek chleba. No i trzeba go odzywiac - dodajac po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni.
Trochę trzeba się namęczyć ale warto, ostanio nie dodawałam w ogóle drożdży i chlebek też wyrósł po 3h.
skąd wziąć zakwas chlebowy?
chleb dla cierpliwych( im dłużej rośnie ciasto, tym lepiej), jednak warto, bardzo smaczny( ja dodałam nasiona dyni)
ja dodałem słonecznik i wyszedł super - 2 godziny rósł w misce