Składniki
na chleb
- 2 łyżeczki soli
- 30 g Ziaren siemienia lnianego
- 100 g otrebów pszenno-żytnich
- 500 g maki pszennej, typ 650
- 9 g suchych dożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 130 g mleka
- 370 g zakwasu na żurek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zurek i mleko wlać do naczynia miksującego. Podgrzać 3min/37*C/obr.2.
Dodać cukier i drożdze, wymieszać 15s/obr.2.
Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. /4min/.
Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić na około 40 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Foremkę o wym. 12x30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi. Ciasto prełozyć do foremki i wygładzić powierzchnię chleba wilgotną dłonią. Pozostawić do wrośnięcia na ok. 30 minut.
Wierzch chleba pozmarować wodą i naciąć na środku. Piec ok. 50-60 min w tem. 180 *C.
chleba na zakwasie do żurku
Porady
Dla smakoszy bardziej kwaśnych chlebów, porcję mleka można zastąpić zakwasem do żurku, wówczas dajemy 500g zakwasu, a nie używamy mleka. To zalezy też od tego, jak kwaśny mamy zakwas. Zachęcam do wypróbowania obu wersji.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Będę piekła teraz ten chlebek
Bardzo się cieszę, że się udał i że smakuje
Meg
fajny pomysl z wykorzystaniem zakwasu na zurek
chlebek upiekłam już 2 razy wsystkim bardzo smakuje dzięki za przepis
Are you sure to delete this comment ?