thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 20min
Czas całkowity
3h 20min
porcja/porcje/porcji
20 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 11/05/14
zmieniono dnia: 11/05/14

Składniki

na chleb

  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g Ziaren siemienia lnianego
  • 100 g otrebów pszenno-żytnich
  • 500 g maki pszennej, typ 650
  • 9 g suchych dożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 130 g mleka
  • 370 g zakwasu na żurek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleba na zakwasie do żurku
  1. Zurek i mleko wlać do naczynia miksującego. Podgrzać 3min/37*C/obr.2.

  2. Dodać cukier i drożdze, wymieszać 15s/obr.2.

  3. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Zablokowany/4min/Interwał.

  4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić na około 40 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Foremkę o wym. 12x30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi. Ciasto prełozyć do foremki i wygładzić powierzchnię chleba wilgotną dłonią. Pozostawić do wrośnięcia na ok. 30 minut.

  6. Wierzch chleba pozmarować wodą i naciąć na środku. Piec ok. 50-60 min w tem. 180 *C.

Porady

Dla smakoszy bardziej kwaśnych chlebów, porcję mleka można zastąpić zakwasem do żurku, wówczas dajemy 500g zakwasu, a nie używamy mleka. To zalezy też od tego, jak kwaśny mamy zakwas. Zachęcam do wypróbowania obu wersji.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie do żurku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?