Składniki
Chleb
- 350 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki orkiszowej
- 100 gramów mąki pszennej razowej
- 100 gramów mąki żytniej razowej
- 25 gramów drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 200 ml letniej wody
- 250 ml żurku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wymieszać mąki, dodać sól, drożdże wymieszać z wodą, cukrem i oliwą. Mąki wsypac do naczynia mieszającego, wlać wodę z drożdżami i wlać żurek wyrobić 3min "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" . Wyjąć wyrobione ciasto na oprószony mąką blat zagnieść kule i odstawić np. w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto zagnieść. Podzielić na pół, umieścić w foremkach oprószonych mąką, pędzelkiem posmarować chleb wodą i posypać płatkami owsianymi i i delikatnie postpać mąką. odstawić na 40 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Wstawić chleb do piekarnika, po pięciu minutach wyjąć miskę z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200. piec około 45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika . Smacznego.
Chleb
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodaję i wypróbuję niebawem
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Słyszałam, że chleb z żurkiem jest dobry! A jak zrobić taki żurek w domu? POZDRAWIAM. Lidka Abramowicz " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Dzisiaj właśnie upiekłam Twój chlebek. Dopiero. Trochę zmieniłam rodzaje mąki, ale zachowałam wagowe proporcje. Wyszedł super, bardzo smaczny. Jego przygotowanie dość długo trwa, ale dziś akurat się nie musiałam spieszyć. Muszę jednak stwierdzić, że niewiele smakowo różni się od mojego ulubionego z ziemniakami, a ten przygotowuję bardzo szybko.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
tak taki w butele
tak dla formalności o żur to chodzi o koncentrat?
Massii chlebek pyszny, upiekłam ta jak podaleś przepis Ciasto na chleb było mokre ale nie rzadkie mokrymi rękoma formowałam chlebki już wiem dlaczego uzależniłes się od tego chleka Polecam i serdecznie pozdrawiam
Dzięki i zyczę udanego wypieku, ja sie uzależniłem od tego chleba Pozdrawiam massii
Massii widziałam Twoje zdjęcie,ciasto jest "zwarte " w poniedziałek upiekę chlebek mam własny żurek i dam znać jak mi wyszedł. dziękuję za uzupełnienie profilu Pozdrawiam serdecznie
Po szóste dodałem zdjęcie ciasta po wyrobieniu
Po piąte to my nie wiemy że masz na imię Marek Sprawdziłam Twój profil i jest pusty czas go uzupełnic.P Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Are you sure to delete this comment ?