thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Chleb

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki orkiszowej
  • 100 gramów mąki pszennej razowej
  • 100 gramów mąki żytniej razowej
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 200 ml letniej wody
  • 250 ml żurku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb
  1. Wymieszać mąki, dodać sól, drożdże wymieszać z wodą, cukrem i oliwą. Mąki wsypac do naczynia mieszającego, wlać wodę z drożdżami i wlać żurek wyrobić 3min Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" . Wyjąć wyrobione ciasto na oprószony mąką blat zagnieść kule i odstawić np. w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto zagnieść. Podzielić na pół, umieścić w foremkach oprószonych mąką, pędzelkiem posmarować chleb wodą i posypać płatkami owsianymi i i delikatnie postpać mąką. odstawić na 40 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Wstawić chleb do piekarnika, po pięciu minutach wyjąć miskę z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200. piec około 45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika tmrc_emoticons.). Smacznego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb mieszany na żurku

Wydrukuj:

Komentarze