Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 11/03/13
zmieniono dnia: 11/03/13
Składniki
2 chleby
- 80 g kaszy gryczanej
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 200 g ciepłego kefiru
- 100 g ml wody gazowanej
- 500 g mąki
- 1 łyżeczki soli
- 40 g oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie:
1. Zemleć kaszę gryczaną - czas 30sek, obr. poz. 10, przełożyć do miseczki, zalać 2 MT wrzącej wody, włożyć do naczynia miksującego
2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić - czas 5 min., obr. poz. "Ciasto"
3. Wyłożyć do długiej wąskiej blaszki lub dwóch krótszych, pozostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość
4. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec ok. 30 min. temp. 200°C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
czy kasza gryczana może być niepalona? Wyjdzie z takiej?
Przetestowałam, Chlebek pyszny. A przepis na niego zadomowił się juz na stałe wśród moich przepisów. ;o) Pozdrawiam.
;o)
Pomogłaś... dziękuję za wyjaśnienie ;o)
;o)
Wielkie dzięki jutro zabieram się za wypieki, pozdrawiam
Nie trzeba wcale studzić...odrazu wrzucamy kaszę do dzbanka miksującego i robimy całość....ODPOWIEM NA PYTANIE-PIECZENIE NAJLEPIEJ GÓRA-DÓŁ I NAWET DO 45 MIN....Pozdrawiam
Dziękuję, na weekend zjeżdża się rodzinka, więc uraczę ich pysznym chlebkiem pozdrawiam
Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy ok 30-35 minut w zależności od piekarnika
Chlebek "wygląda" na pyszny, bardzo chętnie wypróbuję przepis. Proszę o wskazówkę co do funkcji pieczenia ("góra dół"???) i czy czas 30 min jest wystarczający? dziękuję
Zmieloną kaszę gryczaną przekładamy do innego naczynia (u mnie miseczki) i zalewamy wrzątkiem (100*C) jeżeli nie sparzymy kaszy, to będzie trzeszczała jak piasek pod zębami Kaszę mieszamy, przestudzamy (aby nie zaparzyć pozostałych składników) i wkładamy do kielicha Nie wiem czy pomogłam? Pozdrawiam serdecznie
A dlaczego Grażynko musi być zalana w osobnym naczyniu?
;o)