thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

2 chleby

  • 80 g kaszy gryczanej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 200 g ciepłego kefiru
  • 100 g ml wody gazowanej
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 40 g oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    1. Zemleć kaszę gryczaną - czas 30sek, obr. poz. 10, przełożyć do miseczki, zalać 2 MT wrzącej wody, włożyć do naczynia miksującego
    2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić - czas 5 min., obr. poz. Ciasto"Ciasto"  
    3. Wyłożyć do długiej wąskiej blaszki lub dwóch krótszych, pozostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość
    4. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec ok. 30 min. temp. 200°C

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB LEKKO GRYCZANY

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 15, 2017 at 15:14

    czy kasza gryczana może być niepalona? Wyjdzie z takiej?

  • marca 24, 2013 at 21:29
    5.0

    Przetestowałam, Chlebek pyszny. A przepis na niego zadomowił się juz na stałe wśród moich przepisów. ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

  • marca 22, 2013 at 22:07
    5.0

    Grażyna Kamińska

    tmrc_emoticons.) Zmieloną kaszę gryczaną przekładamy do innego naczynia (u mnie miseczki) i zalewamy wrzątkiem (100*C) jeżeli nie sparzymy kaszy, to będzie trzeszczała jak piasek pod zębami tmrc_emoticons.D Big Smile Kaszę mieszamy, przestudzamy (aby nie zaparzyć pozostałych składników) i wkładamy do kielicha tmrc_emoticons.) Nie wiem czy pomogłam? Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Pomogłaś... dziękuję za wyjaśnienie ;o) 

    ;o)

  • marca 21, 2013 at 21:22

    Wielkie dzięki tmrc_emoticons.) jutro zabieram się za wypieki, pozdrawiam

  • marca 21, 2013 at 20:19

    Nie trzeba wcale studzić...odrazu wrzucamy kaszę do dzbanka miksującego i robimy całość....ODPOWIEM NA PYTANIE-PIECZENIE NAJLEPIEJ GÓRA-DÓŁ I NAWET DO 45 MIN....Pozdrawiam

  • marca 20, 2013 at 22:38

    Dziękuję, na weekend zjeżdża się rodzinka, więc uraczę ich pysznym chlebkiem tmrc_emoticons.) pozdrawiam

  • marca 20, 2013 at 22:08
    5.0

    tmrc_emoticons.) Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy ok 30-35 minut w zależności od piekarnika tmrc_emoticons.)

  • marca 20, 2013 at 21:46

    Chlebek "wygląda" na pyszny, bardzo chętnie wypróbuję przepis. Proszę o wskazówkę co do funkcji pieczenia ("góra dół"???) i czy czas 30 min jest wystarczający? dziękuję tmrc_emoticons.)

  • marca 19, 2013 at 21:56
    5.0

    tmrc_emoticons.) Zmieloną kaszę gryczaną przekładamy do innego naczynia (u mnie miseczki) i zalewamy wrzątkiem (100*C) jeżeli nie sparzymy kaszy, to będzie trzeszczała jak piasek pod zębami tmrc_emoticons.D Big Smile Kaszę mieszamy, przestudzamy (aby nie zaparzyć pozostałych składników) i wkładamy do kielicha tmrc_emoticons.) Nie wiem czy pomogłam? Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

  • marca 19, 2013 at 10:34
    5.0

    Grażyna Kamińska

    tmrc_emoticons.)  Chlebek pychotka mam podobny przepis tmrc_emoticons.) Zmielona kasza musi byc zalana wrzątkiem w osobnym naczyniu Big Smile  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    A dlaczego Grażynko musi być zalana w osobnym naczyniu?

     

    ;o)