thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
0 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb Fitness

  • 400 g woda
  • 40 g drożdże świeże
  • 200 g mąka pszenna
  • 400 g mąka żytnia
  • 1 opakowania suchego zakwasu, ( 15 gr )
  • 2,5 łyżeczek soli
  • 10 g miodu
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g nasiona chia
  • 30 g nasiona słonecznika

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Formę do pieczenia prostokątną wysmarować masłem lub innym produktem tłustym tmrc_emoticons.D , obsypać lekko bulka tarta

    2. woda i drożdże 2 Min./37 ° C / 1

    3. dostarczyc mąki pszennej, mąki żytniej, zakwasu chlebowego , soli i miodu , 3 min. / interwal ugniatać

    4. daj nasiona słonecznika i siemienia lnianego lub innych jakie masz w domu tmrc_emoticons.D2 Min./ Interwal zagnieść

    5. ciasto wyłożyć do formy i odstawić na 30 min. w cieple miejsce

    6. Rozgrzej piekarnik do 210 ° C

    7.45 min. piec, wyjąć z formy i na ruszcie ostudzić

Porady

nasiona dodajemy jakie mamy, ja dodalam jeszcze posiekany peczek pietruszki
Czasami robie ciut inaczej tzn lekko zmieniam sklad maki (200g maki slonecznikowe, 200 g maki zytniej, 200g maki orkiszowej

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • maja 27, 2022 at 17:56
    5.0

    Chlebek jest przepyszny Smile Piekę go bardzo długo ale zmieniłam kolejniść - woda + drożdże + miód Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 2 Min./37 ° C / 2, później dodaję pozostałe składniki wraz z ziarnami 3,30 min. / interwal. Ciasto wyrasta migiem ok. 30 min. Piekarnik nastawiam na 180 C przez 15 min a przez kolejne 30 min piekię w temperaturze 210 C. Chlebek jest obłędny i szybko znika. Suchy zakwas kupuję na Allegro. Polecam

  • października 24, 2018 at 13:55

    Gdzie kupie suchy zakwas ¿

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: