Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 szklanki płatków owsianych (górskie, nie błyskawiczne)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka kminku (lub inne dodatki)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 5 dkg drożdży (pół kostki)
- 500 ml letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia wrzucić 500 g mąki "Blokada naczynia miksującego" (odważyć). Dodać dodatki (płatki owsiane, słonecznik, siemie lniane), sól, cukier.
2. Włączyć mieszanie "Obroty wsteczne" (obroty wsteczne poz. 2-3). Do mieszających się składników dodawać pokruszone pół kostki drożdży.
3. Podgrzać 500 ml wody (np. w mikrofalówce, tak żeby była letnia). Dodać kminek namoczony w odrobinie wrzątku, można wypłukać go podgrzaną letnią wodą. Po dodaniu kminku wlać resztę wody do naczynia i przełączyć maszynę na wyrabianie ciasta "Ciasto" , czas 2,5 min.
4. Wyłączyć, odczekać kilka minut, w tym czasie można włączyć piekarnik na 170 stopni C i nasmarować foremkę margaryną. Ponownie włączyć wyrabianie ciasta "Ciasto" , czas 3 min.
5. Po wyrobieniu przelać ciasto do foremki, powinno się lepić, można sobie pomóc kopystką zmoczoną zimną wodą. Delikatnie potrząsnąć foremką, żeby ciasto się ułożyło.
6. Postawić na kilka minut w ciepłym miejscu, niech jeszcze chwilę urośnie. Wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z termoobiegiem i kolejne 30 minut bez w temp. 170 stopni C. Po godzinie chleb jest pachnący i gotowy. Można przed pieczeniem posmarować górę jajkiem, skórka będzie błyszcząca.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny
Super chlebek. Polecam
bardzo fajny przepis, dodałabym jednak na jaką foremkę jest ciasto. zatem moja foremka 35x11 jest idealna.
Bardzo smaczny polecam plus maselko wlasnej roboty
Bardzo dobry chlebek
[[wysiwyg_imageupload:2411:]]
ja jeszcze dodaję pestki dyni i sezam a czasem łyżkę lub dwie gotowanych ziemniaków , zamiast 500 g mąki pszennej -150 g maki wieloziarnistej pszennej, 250 g pszennej i 100 g żytniej, płatków owsianych mniej niż szklankę, polecam bardzo smaczny i zdrowy chleb.