thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 04/03/14
zmieniono dnia: 04/03/14

Składniki

CHLEB bazglutenowy Eli

  • 300g wody lub kefiru
  • 40g drożdży
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 10g cukru, (można zastąpić syropem)
  • 45g oliwy z oliwek
  • 5g soli
  • ew. 1 jajko
  • 150g mąki ryżowej
  • 200g mąki jaglanej
  • 150g ziaren amarantusa

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEBA bezglutenowego Eli
  1. 1.Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10

    2.Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1 

    3.Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał

    4.Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C                

    5.Piec ok. 45 min.

Porady

Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyzki.

Polecam, chlebek sprawdzony, pieczony wielokrotnie. Naljepiej kroić go po całkowitym wystudzeniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy Eli

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 16, 2022 at 22:18

    Witam. Robiłam zgodnie z przepisem, zamiast ziaren amarantusa dałam mąkę z amarantusa czy to coś zmienia? Bo w smaku wyszedł trochę cierpki...

  • stycznia 13, 2022 at 21:18

    Chleb w niczym nie przypomina chleba ze zdjęcia 😭

  • listopada 19, 2017 at 21:52

    mój rósł dopóki stał przed piekarnikiem, był całkiem krągły ale zaraz po wejściu do piekarnika opadł i taki kanciaty do końca już się upiekł. Piekłam z kefirem, dugi raz spróbuję z wodą. Czy pieczecie na termoobiegu ?

  • czerwca 18, 2017 at 05:49

    Mam Pytanie, czy ktoś stosował może ksylitol zamiast cukru dla drożdży w tym przepisie?
    Pozdrawiam Karol

  • lutego 2, 2017 at 09:54

    czy amarantus można zastąpić czymś innym? Np. Mąką z ciecierzycy?

  • października 17, 2016 at 00:27

    Tak, chodzi oczywiście o świeże drożdże tmrc_emoticons.) Polecam i pozdrawiam. Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • października 15, 2016 at 13:02
    5.0

    Bardzo smaczny chleb. Piekłam z połowy porcji, z wodą i jednym małym jajkiem. Następny już będzie jak w przepisie. Dziękuję.

  • października 15, 2016 at 12:57

    Rozumiem ze 40 g drożdży świeżych ?

  • września 18, 2015 at 12:54

    Witam, upiekłam wszystko zgodnie z przepisem i ... Mój chleb w niczym nie przypomina tego z obrazka  tmrc_emoticons.((

    Po pierwsze opadł (wyszedł zapadnięty do środka), po przekrojeniu jest żółty jak babka piaskowa i gorzki w smaku.  Nie mam pojęcia co robię nie tak tmrc_emoticons.(

  • lipca 17, 2015 at 08:39

    Tela, skoro robiłaś wszystko wg przepisu to nie wiem, gdzie popełniłaś błąd. Wielokrotnie piekłam chleb z tego przepisu. Czasami mąkę ryżową zastępowałam zmieloną gryką niepaloną i też wychodził. Wiem, że mąka mące nierówna i chyba w tym upatrywałabym winy. Inaczej wychodzą wypieki z mąki kupnej a inaczej ze zmielonego ziarna. Ja nie kupuję gotowych mąk odkąd mam TM, tylko mielę sama ziarna.

    Jeżeli próbowałaś z gotowej mąki ryżowej, to proponowałabym zmniejszyć ilość wody/kefiru do 260-270g. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile