Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
20
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb "5 ziaren"
- 500 gramów woda
- 20 gramów świeżych drożdży, (opcjonalnie 2 łyżeczki drożdży suchych)
- 30 gramów oliwy z oliwek extra virgin
- 500 gramów mąki przennej
- 1 łyżeczki soli
- 50 gramów płatków owsianych
- 30 gramów ziaren sezamu, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów SIEMIE LNIANE, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów ziaren słonecznika, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów ziaren dyni, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów maku, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
- 30 gramów miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę i drożdże, podgrzać 2min.30sek/37°C/obr.2
W międzyczasie, przygotować formę do pieczenia.
Można nasmarować lekko margaryną - ale niekoniecznie.
(najlepsze wymiary formy to: 30cm x 12 cm x 10 cm.) - Dodać wszystkie pozostałe składniki do "Blokada naczynia miksującego" i ustawić 2min.30sek/ Interwał"Ciasto" . Ciasto będzie mokre i lepkie (zobacz wskazówkę)
- Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy i posyp z wierzchu pozostawionymi nasionami.
Zostaw odkryte w ciepłym miejscu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 45-60min.)
W między czasie przygotuj piekarnik: 200°C - Piecz 40-45 min., (200°C)
Wyciągnij z formy i pozostaw do wystudzenia. - Jedna kromka chleba zawiera:
10g. protein / 36g. węglowodanów / 13g. tłuszczu
1289kJ / 308 kacl.
Chleb "5 ZIAREN"
Dodatkowe informacje
Porady
Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie ma potrzeby dodawać więcej mąki, ponieważ mokre ciasto da nam chrupiącą skórkę chleba.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Śniadanie
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Kolacja
Przekąska
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Halloween
Boże Narodzenie
Sylwester
Chiński Nowy Rok
Ramadan
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Łatwe
Naturalne
Dodatek
Gotowanie na co dzień
Pieczenie
Chleb
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Chlebek pyszny,jednak ja dzielę porcje na 2 mniejsze .
Muszę spróbować
Ja dodaję jeszcze 30g włoskich orzechów. Pychota.
Wszyscy pieją peany.... a u mnie totalna klapa
Chleb uwielbiam Mój strzał w "10".
Tylko jak zrobić, żeby ziarna zostały na wierzchu chleba ? Za każdym razem wszystko mi spada
Chlebek szałowy, palce lizac. Polecam dwie blaszki no ciasta wychodzi na dwe takie.
Chlebek przepyszny . Polecam
Zakochalam sie )) pyszny!!!!!😄😄😄😄😄
mi wychodza 2 mniejsze keksowki
Najlepszy chle, jaki piekłam. Zawsze wychodzi i jest przepyszny
Are you sure to delete this comment ?