thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 04/06/17
zmieniono dnia: 05/06/17

Składniki

Chleb "5 ziaren"

  • 500 gramów woda
  • 20 gramów świeżych drożdży, (opcjonalnie 2 łyżeczki drożdży suchych)
  • 30 gramów oliwy z oliwek extra virgin
  • 500 gramów mąki przennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 50 gramów płatków owsianych
  • 30 gramów ziaren sezamu, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów SIEMIE LNIANE, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów ziaren słonecznika, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów ziaren dyni, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów maku, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb "5 ZIAREN"
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę i drożdże, podgrzać 2min.30sek/37°C/obr.2

    W międzyczasie, przygotować formę do pieczenia.
    Można nasmarować lekko margaryną - ale niekoniecznie.
    (najlepsze wymiary formy to: 30cm x 12 cm x 10 cm.)
  2. Dodać wszystkie pozostałe składniki do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i ustawić 2min.30sek/ InterwałCiasto"Ciasto" . Ciasto będzie mokre i lepkie (zobacz wskazówkę)
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy i posyp z wierzchu pozostawionymi nasionami.
    Zostaw odkryte w ciepłym miejscu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 45-60min.)
    W między czasie przygotuj piekarnik: 200°C
  4. Piecz 40-45 min., (200°C)

    Wyciągnij z formy i pozostaw do wystudzenia.
  5. Dodatkowe informacje
  6. Jedna kromka chleba zawiera:
    10g. protein / 36g. węglowodanów / 13g. tłuszczu
    1289kJ / 308 kacl.

Porady

Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie ma potrzeby dodawać więcej mąki, ponieważ mokre ciasto da nam chrupiącą skórkę chleba.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?