Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
30
plaster/plastry/plastrów
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22
Składniki
- 0,25 łyżeczka soli
- 550 g mąki
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 300 g mleka
- 1 jajko, roztrzepane w miseczce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 godz.).
- Podzielić ciasto na 3 części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na wałki. Pozostawić na 5 minut. Połączyć końcówki wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć pozostałymi końcami. Splecione ciasto umieścić na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 25 - 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie wiem, jak to zrobiłam, ale dałam 50 mleka Kiedy dodałam mąkę, to szybko zorientowałam się, że coś jest nie ok. Podgrzałam lekko brakujące mleko i jeszcze raz dałam na 3 minuty wyrabianie, Wyszła super. Piekłam 30 minut. Posypałam czarnuszką. Polecam.
poprostu kocham tą chałkę jest obłędna. Wszyscy się zajadają. Robiłam z kruszonką, z jajkiem na wierzchu, bez jajka, z cukrem i cynamonem.
Też jestem ciekawa co do mrożenia ciasta i co zarobienia wieczorem i pieczenia rano. Może ktoś to już przetestował?
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
Chałka wygląda przepięknie i na pewno jest bardzo smaczna, przepis dodałam do sprawdzenia. Ale mam pytanie czy można przygotować ciasto wieczorem a rano upiec? Będę wdzięczna za odpowiedź
jest super ja posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem
"Fermentowanie" Gosia29: wychodzi przepyszna z kruszonką
Kamila07róbowałaś robić na suchych drożdżach ????
Mazurek2120: witam jak robi pani kruszonkę?
Pyszna 😀 zrobiłam z kruszonka.
Magdax1990:
Czy próbowała Pani mrozić ciasto? Też mnie to zastanawia 🤔