- TM 5
Składniki
Kruszonka: 1 łyżka masła,1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mleka 3.2 %
- 2 łyżki masła 82%
- 2 małe jajka, (1/2 żółtka zostawić do posmarowania)
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- oliwa z oliwek do posmarowania foremek
- 550 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru, mleko i 3 łyżki mąki, podgrzać - 3 min/37stopni/obroty2.
2. Zostawić w naczyniu do wyrośnięcia (ok. 10 minut) - dość sporo urosło, drugie tyle
3. Do naczynia wsypać 350g mąki. Przygotować 2 jajka.Jedno jajko oddzielić białko od żółtka i zostawić 1/2 żółtka na posmarowanie góry wyrośniętych chałek. Resztę wlać do miseczki i dodać jeszcze drugie jajko. Do jaje w miseczce dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy kilka razy widelcem i wlewamy do naczynia miksującego. Dodajemy rówież sól i rozpuszczone ciepłe masło i wodę. Wyrabiamy 3min/"Ciasto" . 4. Dodajemy resztę mąki - 200g. Wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
5. Jeśli ciasto ładnie odchodzi wyciągamy do miski (niczym jej nie wysypujemy). Jeśli się klei dajemy po odrobinie mąki (ja dałam czubatą łyżkę mąki jeszcze) i wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
6. W misce pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją porcję. Przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową.
7. Opruszamy mąką blat. Wykładamy ciasto. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik góra-dół na 180 stopni.
CIASTO
Porady
Świetnie smakuje do kakao, kawy. Można podawać z dżemem, konfiturą lub kremem orzechowym czy czekoladowym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszna, mięciutka chałka. Posłuchałam poprzedników i dodałam więcej cukru. Kruszonka rewelacja! Polecam
Przepis rewelacyjny! Chałki wyszły puchate, mięciutkie i bardzo smaczne, nawet po trzech dniach. Dziękuje za przepis i polecam
Chałki wyszły rewelacyjnie!!! Nie dość, że wyglądały przecudnie to były puchate i bardzo pyszne Następnym razem lekko tylko je dosłodzę. Polecam !!!
Czy jest miekka na drugi dzien?
Mistrzostwo świata
Przepis rewelacja, robiłam chyba już z 10 razy, za każdym chałki wyszły piekne i smaczne. ja dodaję łyżkę cukru więcej.
Jakie wymiary keksowek tutaj pasują?
Dla mnie pychota 👏
Wspaniale chaleczki
Robiłam dziś i musze przyznać, że nic w niej bym nie zmieniła. Mój tata zjadł jedną chałeczkę z masłem po grzybobraniu, zanim zdążyła ostygnać.
Piątka z plusem
Are you sure to delete this comment ?