Składniki
2 szt.
- 1 jajko kurze
- 2 żółtka
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko kurze, do posmarowania chałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do maczynia miksującego włożyć jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzać 4 min/37st./obr.2
2. dodawać kolejno pozostałe składniki według podanej kolejności, wyrabiać 3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. ciasto podzielić na 2 częsci, z każdej uformować trzy wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz, ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 min. w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.
4. po ponownym wyrośnięciu posmarować oba warkocze roztrzepanym jajkiem, piec ok. 20-25 min. w zależności od piekarnika.
moja wersja chałki: z powyższych składników upiekłam jedną chałkę na dużej blasze piekarnika.
smaczego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
It's so big, it's surprising.
Fnaf
Bardzo dobra chałka, ale ja zrobiłam dwie dziękuję za przepis i pozdrawiam
Imponująca
dodaję do wypróbowania
Wyglada bardzo apetycznie, dodalam do listy zakupow i w planie mam ja upiec, dziekuje za przepis i pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?