


Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Bułki Wrocławskie
- 30 g drożdży Babuni
- 10 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 560 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g letniego mleka
- 110 g letniej wody
- 35 g masła
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- ZACZYN:
Drożdże, cukier i mleko umieścić w naczyniu miksującym"Blokada naczynia miksującego" obr. 3/3min. Odczekać 15 min, aż podwoi swoją objętość.
- Dodać mąkę, jajko, mleko, wodę, masło i sól.
Wyrobić 4 min/ Interwał"Ciasto"
- Wyrobione ciasto przelożyć do miski, posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min.
- Z wyrośniętego ciasta formować bułęczki (kuleczki) lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić bułeczki jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.
- Gdy bułki wyrosną tępą stroną noża zrobić przedziałki.
Piec w 180* 15-20 min do zarumienienia.
Bułki Wrocławskie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Piekłem pierwszy raz lepsze jak z piekarni , kulki około 115 gram=10 bułek. Troszke więcej mąki
Marcanka:Polecam!
Marcanka:Cieszę się, że smakowały!
kowal101:Wszystko zależy od tego jakiej wielkośco będą
lotusja: U nas tylko te
Dymna: One są wyśmienite!
Gosia2601: Musisz je koniecznie wypróbować
A czy można mąkę orkiszową zamiast pszennej?
Witam,
jestem tu nowa i jest tu tyle wspaniałych przepisów a ja niestety nie umiem korzystać z thermomixa inaczej niż z cookidoo. Jak pracuje się na ekranie?
Pozdrawiam, Karolina
Bułeczki super. Chociaż za pierwszym razem mi nie wyszło, ale moja wina gdyż nie dodałam wody. Ale później jak wg przepisu to super.