- TM 31
Składniki
mąka pszenna tortowa 550g
- 10 g soli
- 5 g cukru
- 1 porcji jajko kurze
- 150 g mleko letnie
- 100 g woda letnia
- 550 g mąka pszenna typ 450
- 20 g drożdży,świeżych
- 30 g masło miękkie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania - mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
po wystygnięciu - można konsumować ze smakiem
Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zuzanna81:
Mam pytanie czy pieczemy w piekarniku z termoobiegiem czy nagrzane góra dół dziękuję za odpowiedź
Mleko z drozdzami podgrzac do 37stopni
ASK1401: wyszły, ale są jakby bardziej zbite i nie takie puszyste. W smaku spoko.
Piekłam -PYSZNE
Bułki wrocławskie są przepyszne
Pyszne, ale...
To nie poznańskie, dodatek masła sprawia że są maślane. Spróbuję bez masła
Bułki przepyszne, a co ważne na drugi dzień również smakują bardzo dobrze
Bardzo dobre,POLECAM.
Bułki pierwsza klasa,bardzo dobre"Brak obrotów wstecznych"