![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x9ljwfx3-26607-260571-cfcd2-fw3c1hye/990f503e-589b-46a3-85e2-57f614dc9de7/main/racuchy-drozdzowe-najprostsze-i-najpyszniejsze.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x9ljwfx3-26607-260571-cfcd2-fw3c1hye/3d562016-dcdb-4a5d-9789-1ab9289923c3/main/racuchy-drozdzowe-najprostsze-i-najpyszniejsze.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/x9ljwfx3-26607-260571-cfcd2-fw3c1hye/813bf82a-721f-42af-9cd9-178f3669d137/main/racuchy-drozdzowe-najprostsze-i-najpyszniejsze.jpg)
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
250
g
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 03/19/17
zmieniono dnia: 03/20/17
Składniki
Racuchy drożdżowe-najprostsze i najpyszniejsze
- 250 g mleka
- 10 g drożdży
- 10 g cukru
- 310 g mąki
- 1 porcji jajka
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Mleko drożdże i cukier oraz 10g mąki wrzucamy do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" 3minuty 37stopni obrotów 3 . Po tym czasie otwieramy pokrywę i zostawiamy do przestudzenia 15min
2. Do naczynia wrzucamy mąkę jajko i sól i mieszamy 3minuty"Ciasto" interwal
3. Wyrobienie ciasto przekładamy do osobnej miski i przykrywamy ściereczka na 1 godzinę
4. Małe placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Moja rada- najlepiej nakładać ciasto na patelnie łyżka wcześniej namoczona w wodzie, wówczas ciasto łatwiej odchodzi z łyżki
5. Usmażone racuszki posypujemy np. Cukrem pudrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre, robiłam raz z mąki orkiszowej 630 i raz z pszennej. Za drugim razem dałam 50g cukru bo dla nas były za mało słodkie. Ale wiadomo, każdy ma inny smak. Polecam przepis i dziękuję za wstawienie go
Świetny przepis, polecam!
Wspaniałe racuszki, raz w tygodniu muszą być. My lubimy z jabłkami lub z bananami na tzw. ostatnich nogach i polewamy syropem klonowym. Pyszne👌
martynaka:koniecznie spróbuj
Grażyna Kamińska:Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź , muszę koniecznie spróbować
Witaj irena58
Jabłek nie szatkuję, drobno kroję w plasterki i mieszam z ciastem.Polecam racuszki są pyszne w każdej postaci .Pozdrawiam.
Witaj irena58
ja kroję jabłuszka na drobne plasterki i mieszam z ciastem. Polecam racuszki są bardzo smaczne i bez jabłuszek rownież
Grażyna Kamińska:Jabłko poszatkowane wymieszałaś z ciastem ?
Tija1303: ooo muszę też spróbować z rodzynkami. Dziękuję za pomysł
przepis jak od mamy...
Are you sure to delete this comment ?