Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 1 jajko kurze
- 200 ml zimnego mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g zimnego masła
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wrzucić wszystkie składniki i wyrobić czas 2 min, poz.Interwał. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, uformować bułeczki i ułożyć ja na wyłożonej papierem blaszce. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć piekarnik do temperatury 200 stopni i piec kolejne 10 minut do zarumienienia.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Doczytalam dopiero po zrobieniu że jajko jest doposmarowania. Ciasto wyszło rzadkie ale ostatcznie bułki smaczne i ładne 😍 jak zrobię kolejne bez jajka dam znać.
Zdziwiłam się trochę ze zimne mleko z drożdżami nie jest podgrzewane. Mówię ok moze rzeczywiście wyjdą super skoro wszyscy zachwalają. Ciasto przykryłam kuchenna szmatka, postawiłam na podłogówkę w kuchni. Nie urosło wcale. Wyciągnęłam po 1.5 godz uformowałam bułki i wsadziłam je do piekarnika. Ciężko nazwać je bułkami po upieczeniu. Co zrobiłam złe?
Justynka 87:wychodzą i z jajkiem, i to w tm5
Dziękuję za przepisBułeczki pyszne)
właśnie robię, heh i dałam jajko do ciasta, zobaczymy co wyjdzie,
Pyszne
Grażyna Kamińska: Dziękuję za odpowiedź
Wczoraj przetestowałam obie wersje. Buleczki wychodzą zarówno z dodatkiem jajka, jak i bez. Róznią się jedynie konsystencją ciasta, która bez jajka jest bardziej zwarta, ciasto z jajkiem wychodzi lejące.
Jajko jest do posmarowania bułeczek
magi1: Co z tym jajkiem? idzie do ciasta czy tylko do posmarowania? Dla niektórych pewne rzeczy nie są tak oczywiste...
Jestem początkująca i w związku z tym mam pytanie. Czy do tych bułeczek jajko idzie do środka do ciasta czy tylko do posmarowania na końcu?